bitcoin zuid afrika BTC

Grote Zuid-Afrikaanse bank sluit bankrekeningen van Bitcoin (BTC) beurzen

FirstRand Bank (FNB), een van de grote banken van Zuid-Afrika, sluit de bankrekeningen van alle cryptobeurzen in het land. Althans, elke bitcoin (BTC) handelsbeurs die klant is bij FNB is de pineut.

Het is niet per se een vijandige zet van de bank. Ze geven aan hun standpunten te willen herzien zodra er duidelijke wetgeving is op dit gebied in Zuid-Afrika.

Duidelijke regels

Tegen het Zuid-Afrikaanse MyBroadband legt FNB middels een ingestuurde brief hun standpunt uit. Zij stoppen met hun diensten aan cryptobeurzen tot er duidelijkheid is. De bank wil hiermee voorkomen dat ze met terugwerkende kracht dingen fout doen of hebben gedaan.

Men wil simpelweg het risico niet lopen. En daar valt wat voor te zeggen, want zonder lokale regelgeving is het voor bedrijven lastig ondernemen in de bitcoin industrie

Niet voor niks moeten Nederlandse cryptobeurzen vanaf volgend jaar voldoen aan nieuwe richtlijnen. Wil je hier meer over weten? Lees ook: Anti-witwasrichtlijn AMLD5: dit moet je als Nederlands cryptobedrijf weten.

Risk appetite

De bank zegt hun risk appetite al enige tijd te overwegen en ze hebben nu dus een keuze gemaakt. De Zuid-Afrikaanse beurs Luno heeft bevestigd dat zij ook slachtoffer zijn van deze maatregel.

De general manager van de beurs zegt dat hun bankrekening aan het einde van het eerste kwartaal in 2020 dicht gaat.

Er zijn wel belastingregels in Zuid-Afrika, maar er zijn nog geen wetten en regels specifiek voor beurzen en andere bedrijven. Op het gebied van ecommerce is er nog veel onduidelijkheid in het land.

Andere banken

Zo lang er andere banken in het land zijn, is er geen probleem. VALR reageerde snel op het nieuws: zij gaan niet dicht en er is geen reden voor paniek. Deze beurs geeft aan met FNB samen de boel willen uitfaseren.

VALR hoopt, logischerwijs, dat FNB de enige bank in het land is die deze maatregel neemt.

Het is wachten op duidelijkere regels voordat ondernemers, handelaren en andere bitcoiners met een gerust hart aan de slag kunnen in Zuid-Afrika.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!