Bank der banken: ‘Centrale banken mogelijk minder relevant door nieuwe valuta’

Agustin Carstens, directeur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), ziet in van cryptovaluta een groot gevaar voor centrale banken. Zowel de privaat uitgegeven munten als een Libra en het open netwerk van bitcoin zijn een gevaar.

De BIS treedt op als bank voor de internationale centrale banken. Carstens benadrukt: de centrale banken willen hun plek niet kwijt als financiële waakhond.

Aanval vanaf meerdere kanten

Eerder dit jaar liet Carstens nog weten niet bang te zijn voor bitcoin. Volgens hem was dit allemaal één groot piramidespel die uiteindelijk om gaat vallen. Toch lijkt het oude bankwezen steeds meer de mogelijke gevolgen van deze (financiële) revolutie te onderkennen.

Toen de grote baas van de ‘bank der banken’ bovenstaande zei, was de Libra van Facebook nog niet aangekondigd. Waar bitcoin vaak wordt/werd weggelachen in deze kringen, gingen de alarmbellen wel degelijk rinkelen toen Zuckerburg zijn masterplan aankondigde.

De partijen die ons monetairbeleid bepalen voelen nattigheid. ‘Don’t listen to what people saywatch what they do‘, gaat hier op. Top (ex-)bankiers en bestuurders kunnen roepen wat ze willen, maar er borrelt iets.

Sterker nog: in 2020 start Frankrijk met het testen van een nieuwe digitale euro. Deze munt wordt uitgegeven door de Europese Centrale Bank (ECB) en moet verschillende voordelen bieden voor met name banken.

Lees ook: Gaat bitcoin de euro vervangen in de 21e eeuw? Deutsche Bank stelt vraag in nieuw rapport

Poortwachters

In een presentatie bij Princeton Univsersity benadrukt Carstens de waarde van centrale banken als ‘poortwachter’. Hij noemt virtuele valuta ‘gillende wolkenkrabbers’, terwijl hij de centrale banken volgens hem de ondergrond vormen voor de gehele financiële infrastructuur.

Carstens: ”We hebben de verantwoordelijkheid om voorop te lopen tijdens deze gesprekken. We hebben geen andere keuze, anders worden we ingehaald. ”

En daar heeft hij een punt. Zonder centrale banken zou het huidige systeem niet werken. Dat is ook precies waar bitcoin voor bestaat. Bitcoin is een valuta waar geen centrale bank nódig is om het goed te laten werken.

Carstens lijkt zijn pijlen vooral te richten op de techbedrijven die hun eigen munten uit (willen) geven.

Open strijd

Satoshi Nakomoto gaf in 2009 het startsein voor een nieuwe strijd tussen verschillende soorten valuta’s. Met de Bitcoin whitepaper werd de valutamarkt voor het eerst écht opengebroken.

Aan de ene kant heb je centraal uitgegeven munten als de nieuwe stablecoins van een China en Europa, maar ook bedrijven als WeChat en Facebook zijn druk bezig met hun eigen valuta.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de meest in het oog springende uitdager: bitcoin. Centrale banken hebben relatief veel pressiemiddelen om tegen de social media giganten als Facebook en WeChat, maar bij bitcoin hebben die maatregelen weinig nut.

Bitcoin is open en vrij toegankelijk voor iedereen die toegang heeft tot het internet. Nederlanders, Chinezen, bankiers, artiesten, koelkasten of huisdieren: alles en iedereen met een bitcoin adres is gelijk op het netwerk.

De geest is uit de fles. En daar kan ook de directeur van de bank van de centrale banken weinig aan doen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!