Bitcoin update BTC koers prijs

Bitcoin (BTC) in 2011: miner brengt eerbetoon aan Satoshi

Wist jij dat er in de blockchain van Bitcoin een ode staat die is gebracht aan bedenker Satoshi Nakamoto? Een miner heeft jaren terug namelijk iets bijzonders gedaan.

Bitcoin beloning

Als je een Bitcoin miner bent, wil je graag zo veel mogelijk vergoed krijgen voor het werk dat jouw computers leveren. Daarom pakken miners transacties met de hoogste kosten (en dus vergoedingen) als eerste op uit de mempool.

Naast deze fees krijgen de miners ook de standaard block reward, die nu op 12,5 BTC staat. Er is echter ooit een miner geweest die expres niet de maximale vergoeding claimde. Hiervoor gaan we terug naar 2011.

‘Midnightmagic’ maakte namelijk op Bitcointalk bekend dat hij besloot expres maar een deel van de volledige beloning te claimen. Dit deed hij om een ode te brengen aan een legende. Deze ode is terug te vinden in het block 124.724.

Destijds kreeg een miner nog 50 BTC voor ieder block dat ze met hun rekenkracht wisten te delven. Inmiddels zijn we een paar halvings verder, en dus is deze reward al een stuk lager. In mei gaat dit getal naar 6,25 BTC.

Een node controleert of een miner niet te veel BTC claimt als hij een block ‘genereert’. Maar deze nodes controleren niet of deze miner te weinig Bitcoin claimt. De software houdt de optie open om als miner minder BTC toe te eigenen dan wat het verdiende loon is.

Bitcoin kopen? Neem een kijkje op Bitcoin Meester!

Satoshi vermist

Midnightmagic schreef op Bitcointalk dat hij dit als ‘een vrijheid ziet in het protocol, en niet als een nadeel’. Hij stelde de waarde expres in op 49,99999999. Hiermee gooide hij dus 1 satoshi weg die hij zichzelf had kunnen toewijzen.

Door deze bewuste actie mist er nu 1 satoshi in de blockchain die nooit is aangemaakt. Dit is een eerbetoon naar de ‘vermiste’ Satoshi, die al jaren niets meer van zich heeft laten horen.

Het idee komt volgens de Bitcointalker niet bij hemzelf vandaan. Hij strijkt niet de eer op, maar verwijst naar de tip die hij kreeg van bitcoin ontwikkelaar Matt Corralo.

Ken jij nog meer leuke weetjes over Bitcoin? Kom langs in onze Telegram chat en deel jouw verhalen.

Bron: Bitcoin.com

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!