bitcoin politie china btc

24 Chinezen opgepakt in Thailand wegens ‘Bitcoin scam’

24 Chinezen zijn door de Thaise autoriteiten opgepakt wegens het ‘runnen van een cryptocurrency scam’. Er werden bij de arrestatie 61 laptops, 424 mobiele telefoons en routers in beslag genomen.

De Chinezen zouden een call center in Bankgok runnen, vanuit daar werden mensen misleid om tegen een veel te hoge koers bitcoin (BTC) te kopen.

Paspoort inleveren

Volgens het Thaise Immigratiebureau nam de leider van de onderneming de andere aan tegen een salaris van zo’n $710 per maand. Bij aankomst moesten de werknemers hun paspoorten inleveren bij de baas. Vervolgens moesten ze diensten draaien van zo’n 13 uur per dag.

Vanuit het hoofdkwartier werden vervolgens Chinese investeerders benaderd. Het doel was simpel: BTC tegen een veel te hoog bedrag verkopen.

Probleem in Thailand

Volgens het lokale Engelstalige nieuwsplatform Chiang Rai Times is het Immigratiebureau druk bezig dit soort ondernemingen op te rollen.

Callcenters die worden gerund door Chinezen zijn een target. Eerder vandaag werd er bijvoorbeeld nog een callcenter opgerold die zich bezig hield met het speculeren op aandelen. De onderneming stond onder leiding van een paar Chinese tieners.

Target

Een ander voorbeeld: 54 minderjarige werden opgepakt bij een hotel in Thailand. Zij overtuigde Chinese investeerders om te investeren in niet bestaande aandelen.

De kinderen kregen een target van hun baas: er moest voor zo’n $165.000 worden opgehaald. De investeerders werden benaderd via online chatrooms. Het brein achter deze operatie is nog spoorloos, ook hier hebben de werknemers hun paspoort ingeleverd.

Bitcoin en Thailand

De handel in bitcoin en andere cryptomunten is in principe legaal in Thailand, maar je moet wel aan verschillende eisen voldoen. Slechts een paar ruilparen zijn goedgekeurd door de overheid.

Handelen met de lokale munt (baht) en slechts een select groepje cryptomunten is toegestaan.

Bitcoin is echter grenzeloos, je kunt als regering wel zaken verbieden maar dat voorkomt niet de totale handel in cryptovaluta. Met toegang tot een telefoon en internet kun je veel doen, dat blijkt ook uit bovenstaande voorbeelden.

Lees ook: Tweede Kamer bespreekt aanpak witwassen: dit staat cryptobedrijven te wachten

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!