Europese Centrale Bank: ‘We moeten reageren op trend van stablecoins’

Christine Lagarde heeft weer van zich laten horen. De kersverse directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) gaf voor de eerste keer een openbare persconferentie. Hierin vertelde ze dat het zaak is om ‘voor te blijven op de ontwikkelingen’ op het gebied van digitale valuta.

“Er is overduidelijk vraag naar en wij moeten daar op reageren” vertelt ze. Hiermee verwijst ze naar stablecoins.

 Centrale digitale munt

In haar praatje sprak ze over haar plannen voor een digitale munt terwijl zij uitlegt hoe het zit met de discussies die er nu zijn rondom het monetaire beleid.

De persconferentie volgde op een bijeenkomst van beleidsmakers in Frankfurt waar naar verluidt het onderwerp digitale valuta van de centrale bank werd besproken. Bij het beantwoorden van vragen over de digitale Euro zei Lagarde:

“Mijn persoonlijke overtuiging is dat we, gezien de ontwikkelingen die we zien, niet zozeer bij Bitcoin, maar bij de projecten met stablecoins … we beter mee kunnen gaan in deze trend. Dit omdat er duidelijk een vraag is waar we op moeten reageren.”

Met betrekking tot stablecoins merkte ze ook op: “We kennen er op dit moment maar één, maar andere worden onderzocht of komen er aan.” Of ze hiermee verwijst naar de Chinese digitale Renminbi of de Libra is onduidelijk.

Terwijl de nieuwe baas van de ECB de stablecoin dus niet bij naam noemde, verwees ze naar een rapport “In search for stability in cryptoassets: are stablecoins the solution?”. Hierin komen onder andere Libra, Tether en nubits aan bod.

Lees ook: Central Bank Digital Currency? Doe mij maar echte innovatie met Bitcoin (BTC)

Central Bank Digital Currencies

Lagarde onthulde ook dat de ECB een speciale groep heeft opgezet voor digitale valuta. Dit moet meer duidelijkheid omtrent de digitale munten verschaffen. Deze groep gaat verder in op het onderzoek van centrale banken uit de eurozone over de Central Bank Digital Currencies (CBDC’s).

“We zullen eerst doelen moeten opstellen voor deze CBDC,” verklaarde het voormalige topvrouw van het IMF.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Proberen we de kosten te verlagen? Of proberen we de tussenpersoon weg te halen? Proberen we een kosteloze financiering te hebben? Er is een hele reeks doelstellingen die kunnen worden nagestreefd. Dus ik denk dat we daarmee moeten beginnen.”[/penci_blockquote]

Vervolgens lichtte ze toe: “We zullen de technische details van dit alles gaan identificeren, wat niet makkelijk is met ons huidige systeem rondom de euro.”

Ze kwam met de conclusie dat dit halverwege 2020 moet gebeuren.

De centrale bank van Frankrijk liet eerder al doorschemeren dat zij het komende jaar ook testen gaan doen met een digitale euro. Dit moet volgens president François Villeroy de Galhau al in het eerste kwartaal gaan plaats vinden.

In beginsel is de digitale munt bedoeld voor zakelijke gebruikers zoals banken en niet voor particulieren (retailmarkt).

Bron: Bitcoin.com