‘Europese digitale euro heeft niets met bitcoin te maken’

In de wereld van bitcoin (BTC) en andere cryptomunten is het nooit rustig. In de vorm van het wekelijkse ‘Bitcoin Journaal’ houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Je kunt de podcast volgen op:

Wil je bitcoin kopen voor een voordelige prijs? Ga naar broker Bitcoin Meester!

Betalen met bitcoin

Tijdens deze podcast komen de volgende onderwerpen langs zoals Bitfinex die stortingen en opnames via het Lightning Network sinds deze week ondersteunt.

Ook slaat de cryptobeurs de handen ineen met Bitrefill om betalingen met bitcoin (BTC) via het Lightning Network bij meer winkels mogelijk te maken.

Klanten van de crypto exchange kunnen vanuit hun wallet direct shoppen bij Bitrefill, waar je cadeaukaarten en beltegooed kan kopen. Denk aan een tegoed bij iTunes of Netflix of een dinerbon.

Wel is het zo dat de betalingen lopen via jouw account bij Bitfinex. Met bitcoin is het in principe niet nodig om een tussenpersoon bij je transactie te betrekken. Bijvoorbeeld met behulp van een hardware wallet.

Digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt het ontwikkelen van een digitale euro. De plannen zijn dermate serieus dat Frankrijk als eerste Europese lidstaat de centrale cryptomunt gaat piloten.

De pilot richt in eerste instantie op het zakelijke betalingsverkeer en niet op de particuliere retailmarkt.

Eerder deze week bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een white paper (PDF) uit, waarin het een schets maakt van een digitale euro. Volgens voorzitter Christine Lagarde zitten hier een aantal efficiency – en liquiditeitsvoordelen aan vast.

Als directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stond ze ook erg positief tegenover het uitgeven van een centrale digitale munt. Ook is ze voorzichtig.

Een digitale valuta van de centrale bank stelt burgers in staat dit geld direct te gebruiken voor hun dagelijkse betalingen.

Het idee van een Central Bank Digital Currency (CBDC) heeft echter ook risico’s. Ze kunnen bijvoorbeeld direct invloed hebben op de manier waarop het monetair beleid in de economie tot uiting komt.

Podcast luisteren

Kortom, weer genoeg te bespreken en dat doen we dan ook in deze nieuwe podcast Bitcoin Journaal #19. Veel luisterplezier!

Anchor

Youtube

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!