Meer bitcoin over Lightning Network versturen? Blockstream komt met software-update

Blockstream komt met een update van haar zogenaamde c-lightning software. Deze versie moet ‘multi-part payments’ op het Lightning Network mogelijk maken, het versturen van grotere hoeveelheden bitcoin (BTC) over diverse nodes.

Bitcoin (BTC) en Lightning Network

Het netwerk van bitcoin kan ongeveer zeven tot tien transacties per seconde verwerken en ook de transactiesnelheid varieert. Onder meer afhankelijk van de hoogte van de netwerkvergoeding die je een betaling meegeeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om de voorkomen dat het netwerk (layer 1) verstopt raakt én hogere netwerkvergoedingen, is in maart 2018 de eerste implementatie van het Lightning Network uitgebracht. Lightning Labs kwam met lnd.04.beta voor ontwikkelaars.

Het is een secundaire laag om sneller en goedkoper bitcoin te versturen. Zonder dat de main chain van bitcoin belast wordt. Ook zijn de betalingen anoniem. LN is dus geen openbare ledger met een blockexplorer.

Bij LN is er een node en een ‘payment channel’ nodig om bitcoin te versturen. Op moment van schrijven zijn er circa 5.000 Lightning nodes, waarvan het merendeel ook fungeert als payment channel.

In de onderstaande grafiek zijn dat de blauwe staafjes. De rode staafjes zijn alleen nodes en géén payment channels.

Meer bitcoin over Lightning Network versturen? Blockstream komt met software-update

Implementaties LN

Op dit moment zijn er drie bedrijven die werken aan een implementatie op basis van de originele BOLT (Basis of Lightning Technology).

Zie het als een besturingssysteem voor het Lightning Netwerk met eigen apps en andere toepassingen. Als gebruiker kun je een implementatie kiezen.

Zoals elk netwerk krijgt het waarde doordat er gebruikers zijn. Dat zijn niet alleen particuliere gebruikers, maar LN is juist ook bedoeld voor bedrijven.

Een van de eerste bedrijven die een aantal nodes en payment channels heeft geopend is Bitfinex.
In de wandelgangen gaat het gerucht dat ook Kraken binnenkort nodes gaat openen.

Een van de voordelen is dat je bitcoin kunt storten en opnemen via je beursaccount zonder dat daar het layer 1 netwerk aan te pas komt. Zo moet de aankoop en verkoop van bitcoin ook zonder storingen verlopen tijdens een volgende bull run.

Blockstream update c-lightning v0.8.0

LN is te kenschetsen als één groot experiment, iets wat de ontwikkelaars zelf ook toegeven. Het is te adviseren om geen grote hoeveelheden bitcoin op LN te bewaren of te versturen. Ook mislukken er wel eens betalingen.

Blockstream komt nu met een software-update met de naam c-lightning v0.8.0. Naar eigen zeggen gaat de update het netwerk gebruiksvriendelijker maken.

Een van de verbeteringen is dat gebruikers grotere sommen aan satoshi dan wel bitcoin kunnen versturen. Met een kleiner risico dat de betaling niet aankomt.

Lightning ontwikkelaar Christian Decker van Blockstream licht toe in een blog post:

Met deze update zijn zogenaamde ‘multi-part’ betalingen mogelijk: de 0.5 BTC wordt in kleinere hoeveelheden gesplitst en over het netwerk verstuurd.

Feitelijk bundelt men alle stukjes bitcoin van alle nodes onderweg tot de 0.5 BTC te versturen. Men gebruikt dus de capaciteit van die nodes, het is niet zo dat die bitcoin van de nodes afgetrokken wordt.

Maar helaas, alleen de verzendfunctie is nu ontwikkeld, de ontvangstfunctie nog niet.

Decker schrijft onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”The capacity of the largest channel used to be the limiting factor when performing payments. As such, users were incentivised to open a single channel, with as many funds as possible, to a node that was as stable as possible. This led to users rating the reliability of nodes before opening a channel with them, since that node would now be their single point of failure, i.e., if that node was down, they couldn’t do much. With multi-part payments, users can now open multiple channels to multiple nodes, while at the same time being sure that the funds will be there when they need it. For the network, this means more connectivity and better resilience against the threat of big nodes suddenly disappearing.”[/penci_blockquote]

Blockstream gaat de verbetering bij de volgende update van c-lightning ook daadwerkelijk uitrollen.

Lees meer over:
blockstreamlightning

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...