hack scam bitcoin malware

20 jaar celstraf vanwege internetoplichting en illegaal minen van Bitcoin (BTC)

Twee criminele hackers moeten respectievelijk 20 en 18 jaar de cel in vanwege het illegaal minen van  bitcoin via malware. Ze waren lid van de beruchte Bayrob Group, die bijna 10 jaar vanuit Boekarest actief was als hackersbende.

Hackers veroordeeld tot 20 jaar cel

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt in een persbericht melding van de veroordeling. De bende  was actief tussen 2007 en 2016 en bij maar liefst 400.000 computers malware te installeren. Veel van de slachtoffers zijn van Amerikaanse afkomst, vandaar de veroordeling in de VS.

Groepsleider Bogdan Nicolescu en zijn handlanger Radu Miclaus zijn veroordeeld tot respectievelijk 20 en 18 jaar gevangenisstraf. Deze moeten ze uitzitten in een Amerikaanse cel.

Ze zijn schuldig bevonden aan maar liefst 21 feiten, van internetoplichting tot het witwassen van zwart geld. Ook een derde bendelid, Tiberiu Danet, is schuldig bevonden aan acht feiten. Op 8 januari 2020 krijgt hij zijn vonnis te horen.

Men ging geraffineerd te werk vanuit het hoofdkwartier in Boekarest, Roemenië. Via phishing campagnes wist men tienduizenden computers te infecteren met malware.

Ze benaderden het slachtoffer per email door zich voor te doen als iemand van een bekend bedrijf, van Western Union tot de Amerikaanse belastingdienst. Zodra iemand op de bijlage klikte, raakt de computer automatisch besmet met een virus.

Zo verkreeg men toegang en controle over iemands wachtwoorden en financiële administratie. Volgens de openbaar aanklager wist de criminele organisatie 4 miljoen dollar bij elkaar te stelen.

Bitcoin minen op geïnfecteerde pc’s

Maar daarnaast heeft men op afstand programma’s geïnstalleerd om via de grafische kaarten van de pc’s om cryptovaluta te delven zoals bitcoin en privacycoin Monero (XMR).

Gebruikers hadden last van een afgenomen processorkracht van hun pc vanwege het continu minen, zo blijkt uit de aanklacht van juli 2016.

Ook kon de software scannen of er een cryptowallet op de computer aanwezig was.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!