Federal Reserve print $425 miljard in 1 maand, 3 keer de markt van Bitcoin

De centrale bank van Amerika gaat de komende tijd flink wat nieuwe dollars de markt in pompen. Volgens de Federal Reserve (FED) gaat het om minstens $425 miljard dat tot het midden van volgende maand bij wordt gedrukt.

Met dit geld worden er repurchase agreements (repos) gedaan. Een repo is een transactie waarbij effecten worden gekocht en verkocht. Dit wordt vooral gedaan door centrale banken om de geldmarkt te beïnvloeden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Extra geld

De FED is van mening dat dit nodig is om banken meer ademruimte te geven, een soort verzekering. Op 31 december en 2 januari worden er repos uitgevoerd van beide $150 miljard. Op 14 januari hoopt de FED $425 miljard te hebben gegenereerd.

De FED is duidelijk: volgens het Federal Open Market Committee (FOMC) is dit noodzakelijk om de reserves op orde te houden. De maatregelen moeten er voor zorgen dat mogelijke risico’s op de geldmarkt worden verkleind.

Het FOMC is er om toezicht te houden op de marktoperaties van de Verenigde staten, daarnaast is het verantwoordelijkheid voor de Federal funds rate (het belangrijkste officiële rentetarief van de Verenigde Staten).

Bitcoin

De dollar en andere fiat valuta hebben een onduidelijk monetair beleid. In situaties kan er besloten worden plots meer geld op de markt te brengen. In de praktijk betekent dat automatisch dat elke al bestaande dollar minder waard wordt. Er zijn immers meer dollar op de markt dan voorheen, jouw aandeel is dus kleiner.

Bij bitcoin (BTC) is dat anders. De uitgifte van nieuwe bitcoin is voor iedereen duidelijk en is verankert in het protocol. Je kunt redelijk nauwkeurig uitrekenen wanneer hoeveel bitcoin op de markt is.

Er is geen magische knop om meer bitcoin te creëren. Jouw bitcoin zal altijd een van de maximaal 21 miljoen zijn, dat is met een dollar of euro niet het geval.

Volgens CoinMarketCap is de marktkapitalisatie van BTC zo’n $130 miljard. De FED creëert in een kleine maand drie keer zoveel aan dollars.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...