Deze bitcoin beurs hangt KYC-beleid aan wilgen, bevroren accounts weer open

1523 totale weergaven
|

Update – Poloniex is één van de oudste beurzen op de bitcoin markt en is in oktober losgeweekt van Circle. Nu maakt de ruilbeurs bekend dat het géén anti-money laundering (AML) – of know your customer (KYC) verplichting gaat opleggen aan haar klanten. Dat maakt Poloniex in een blogpost bekend.

Per 1 december konden Amerikaanse beleggers al niet meer handelen op Poloniex vanwege de geldende wet – en regelgeving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

KYC en AML-beleid

Hoe dan wel bitcoin te kopen bij Poloniex? Eigenlijk zoals het altijd ging, voordat er wereldwijd, onder druk van adviesorgaan FATF, KYC-verplichtingen zijn ingevoerd bij crypto exchanges.

Iedere gebruiker kan handelen na registratie met een email-adres en wachtwoord. In de update staat onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Starting now, all new customers can sign up and begin trading using only an email address and password. Any customers who sign up from here on out can begin trading in seconds with a Level 1 account. With Level 1, you’ll have access to unlimited trading, unlimited deposits, and $10,000 per day in withdrawals.”[/penci_blockquote]

En – voor de liefhebbers – de trollbox, een chatkanaal gekoppeld aan de beurs, is weer terug.

Bovendien heeft men alle bevroren accounts weer vrijgegeven. Toch wel een opmerkelijke stap, omdat de discussie over de wet – en regelgeving in de bitcoin community weer is opgelaaid.

Binance en privacy

Deze week bevroor Binance Singapore bitcoin van een gebruiker omdat hij gebruik maakte van een coinmixer (CoinJoins) voor het anonimiseren van zijn bitcoin in zijn Wasabi wallet.

Na één dag heeft Binance de satoshi’s weer vrijgegeven. CZ van Binance reageerde op Twitter als volgt:

In de bitcoin community was er de nodige kritiek op de bevriezingsmaatregel van Binance. Bitcoiners hechten sterk aan hun privacy. Een van de principes is dat geen derde partij zeggenschap heeft over hun bitcoin bijvoorbeeld.

Daarom tracht men om buiten de sterke arm van overheden te blijven. Onder meer Matt Odell (bekend van de podcast Tales from the Crypt) geeft op Twitter een stappenplan om je exposure bij exchanges en daarmee overheden te verminderen.

In Nederland gaat hoogstwaarschijnlijk per 10 januari 2020 een registratieplicht voor Nederlandse cryptobrokers en – exchanges in.

De Nederlandsche Bank gaat toezicht houden op de cryptobedrijven en monitoren of ze voldoen aan de Wwft. Een van de verplichtingen is het delen van klantendata.

De overheid wil graag weten wie er bitcoin of andere crypto bezit of ooit heeft aangekocht. Door de nieuwe regels is dat straks bekend, mits de crypto is aangekocht via een broker of exchange.

Ook mining of masternodes diensten vallen onder de nieuwe wet, net zoals buitenlandse exchanges met een iDeal-betalingsmogelijkheid en Nederlandse informatie – en (ver) kooppagina’s.

Lees hier het complete AMLD5-dossier

Eerdere berichtgeving 19 oktober over de split van Poloniex en Circle. Circle verkocht haar OTC-activiteiten ook aan Kraken.

Poloniex en Circle

Poloniex is een product dat (deels) door Circle is ontwikkeld. Circle, waarin Goldman Sachs een minderheidsaandeel in heeft, nam in februari 2018 de beurs voor $400 miljoen over.

Maar sinds oktober dit jaar is Poloniex verder gegaan als onafhankelijke partij. Het bedrijf met de nieuwe naam Polo Digital Assets krijgt hiervoor steun van een grote investeringsgroep.

Deze opsplitsing is nodig om te kunnen blijven focussen op de wensen van de cryptohandelaren uit de hele wereld. Ze willen nieuwe features, cryptomunten en andere diensten blijven aanbieden.

Het eerste cadeautje dat de traders krijgen is een 0% fee op de spotmarkt.

Deze actie gaat in op 21 oktober en is geldig tot het einde van het jaar. Hierop zullen enkele nieuwe modellen volgen waarvan handelaren kunnen profiteren.

Er is een meerjarenplan gemaakt om de meer dan $100 miljoen opgehaalde fondsen in te zetten om Poloniex verder te ontwikkelen. Er gaan verhalen dat Justin Sun, de man achter TRON, achter deze investering zit. Sun heeft dit gerucht echter nog niet bevestigd.

Ondanks dat de beurs al lange tijd bestaat, zien ze dat de markt van cryptocurrencies nog steeds in haar kinderschoenen staat. Er is nog heel veel winst te behalen.

Een andere reden voor de splitsing die genoemd wordt, is het feit dat de internationale concurrentie moordend is. Dat, in combinatie met de Amerikaanse roots van het bedrijf, zorgde er voor dat ze niet optimaal konden opschalen.

Amerikaanse handel

Voor Amerikaanse cryptofanaten is deze spin out minder goed nieuws. De activiteiten van Circle in Amerika zullen langzaam aan worden afgebouwd. Vandaag kunnen Amerikanen geen nieuw account meer aanmaken.

Vanaf 1 november dit jaar mogen de Amerikaanse burgers ook geen trades meer plaatsen. Vanaf dat moment kun je de assets nog tot en met 15 december naar andere handelsplatformen verplaatsen.

Circle en Poloniex gaan nu dus twee verschillende kanten op. In een blogpost is meer te lezen over de plannen van het bedrijf. De focus zal gaan liggen op de diensten rondom de USDC stablecoin.

Bron: Medium

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...