Rutte III en aanpak witwassen: reacties van Crypto2Cash, Bitcoin Meester en Icoinic

Afgelopen dinsdagavond 3 december is er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de implementatie van de Europese richtlijn AMLD5 in de wet. De Nederlandse cryptosector moet per 10 januari 2020 onder de Wet ter voorkoming van Witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) gaan vallen.

Minister Hoekstra (CDA) van Financiën wil dat cryptobedrijven onder hetzelfde regime gaan vallen als banken, verzekeraars en trustkantoren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nederland wil hiermee voldoen aan de eisen die Brussel stelt van de vijfde Anti-Money Laundering Directive. Een richtlijn om Europabreed het witwassen van criminele gelden aan te pakken.

Binnen de Tweede Kamer lijkt er een meerderheid te zijn om dit wetsvoorstel door de Kamer te loodsen.

Het debat in de Tweede Kamer is via deze link terug te kijken

Rutte III en aanpak witwassen

Rutte III schaart met het wetsvoorstel aanbieders van cryptovaluta en makers van cryptowallets onder dezelfde wet (Wwft) als banken, verzekeraars en trustkantoren. Nederland is net zoals elke Europese lidstaat verplicht om herziene vierde Anti-Money Laundering Directive in de wet op te nemen.

Een aantal lidstaten kiezen ervoor om daarmee direct de cryptosector te gaan reguleren.

Cryptobedrijven moeten zich vóór 10 januari 2020 laten registreren bij de Nederlandsche Bank (DNB) en vallen per die datum onder toezicht van de DNB. De centrale bank gaat ook monitoren of bedrijven voldoen aan de wet.

Bedrijven die zich niet laten registreren, vervallen in de illegaliteit. Ook zijn bedrijven verplicht om klantendata met elkaar en met de opsporingsinstanties (in Nederland is dat de Financial Intelligence Unit, red.) te delen in de aanpak van witwassen en terrorisme.

Voor een uitgebreide lijst van eisen, verwijzen we naar dit artikel van ‘onze’ jurist Clint Cabell: deze regels wil Rutte III opleggen aan cryptobedrijven.

Weerstand

De inhoud van het wetsvoorstel van minister Hoekstra (CDA) valt binnen de cryptosector niet overal in goede aarde. Door de bank genomen heeft de sector de pragmatische wil om aan de registratieplicht te voldoen. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de gevolgen zodra de wet is geïmplementeerd.

De brancheorganisatie Verenigde Bitcoin Bedrijven NL heeft in een brandbrief haar zorgen geuit over het wetsvoorstel. De meest gehoorde bezwaren: een rem op de innovatie en schending van privacy van de consument.

Zoals ook bitcoin aanbieder en walletmaker Bitmymoney uit Den Haag naar aanleiding van het debat op Twitter zegt:

‘Verkapte vergunning’

In de ogen van Clint Cabell gaan de eisen binnen de registratieplicht veel te ver en is er sprake van een verkapt vergunningsstelsel. Ook worden er aan cryptobedrijven strengere eisen gesteld op het gebied van due diligence en het doorlichten van het management en personeel.

Ook Simon Lelieveldt, financieel historicus en ooit werkzaam bij de DNB, ageert tegen het overschrijdende karakter van de nieuwe wet. Op zijn Twitteraccount heeft hij uitgebreid verslag gedaan over het kamer debat.

Hij merkt op dat de eisen voor de ontluikende sector te veel van het goede zijn.


Tevens levert bitcoin developer Sjors Provoost, die bijdraagt aan de ontwikkeling van bitcoin core, kritiek op de plannen.

Crypto2Cash krijgt licentie in Estland

Nederlandse cryptobedrijven lijken ook de wetgeving in Nederland niet af te wachten en gaan actief op zoek naar andere regimes in Europa.

Paul Rodenburg is medeoprichter van Crypto2Cash, die onder meer een app heeft gebouwd waarmee klanten bitcoin kunnen verkopen. Het bedrijf uit Woerden gaat zich registreren bij de DNB. Ze hebben echter al geanticipeerd op de aankomende wetgeving door een licentie aan te vragen in Estland.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Paul rodenburg”]‘We hebben zojuist de vergunning verkregen vanuit Estland, een traject waar we sinds begin 2019 mee bezig zijn. Wij staan positief tegenover toezicht omdat goede regulering uiteindelijk zal leiden tot meer vertrouwen in de cryptowereld’.[/penci_blockquote]

Volgens Rodenburg is het frustrerend dat één maand voor invoering er geen transparantie is over de precieze kosten en eisen. Idealiter was er Europabreed eenzelfde aanpak per lidstaat. Om nu in elke lidstaat een aparte licentie aan te moeten vragen, is volgens hem een ‘drama’.

Ook voorziet hij dat kleine innovatieve innovatieve spelers (lees=banen) verdwijnen onder deze regeldruk.

Cryptobroker Bitcoin Meester

Ook de snelgroeiende cryptobroker Bitcoin Meester voldoet aan de registratieplicht, zo vertelt marketing manager Christiaan Jimmink. Hij ziet in eerste instantie voordelen, maar ook er is ook onzekerheid over de kosten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij hebben er altijd al alles aan gedaan om fraude en witwassen tegen te gaan. Dat er regulatie komt vinden we een goed vooruitzicht. Het zal de markt een stuk volwassener maken, maar ook toegankelijker voor de mensen die nu nog niet willen instappen.

Wij hebben ons al geregistreerd. Wat de kosten exact zullen worden, dat weten we nog niet. De geschatte kosten die er nu zijn, zullen waarschijnlijk hoger worden.[/penci_blockquote]

Cryptofonds Icoinic

Nederlandse cryptofondsen, die vanaf 100.000 euro beleggen voor vermogenden, zijn voorlopig vrijgesteld van een AFM-vergunning. Dus in tegenstelling tot brokers en exchanges vallen actieve beleggingsfondsen onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Indirect hebben we wel met de nieuwe wet van doen. Zij doen namelijk zaken met crypto exchanges om direct te kunnen handelen in bitcoin.

Volgens Arthur Stolk van het Amsterdamse Icoinic is het alleen maar een goede zaak dat er schoon schip komt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Als fonds vallen we buiten de scope van dit wetsvoorstel, mits je alleen euro’s accepteert. We vinden regulering en toezicht een goed signaal en we gaan alleen maar zaken doen met platformen die geregistreerd staan.

Dit geeft de cryptomarkt zelf meer legitimiteit en dat schept duidelijkheid. Want de nieuwe regels maakt een schifting tussen wie zijn spullen op orde heeft en wie niet’.[/penci_blockquote]

De Tweede Kamer moet nog stemmen over het wetsvoorstel en daarna volgt een stemmingsronde in de Eerste Kamer. Minister Hoekstra lijkt er alles aan gelegen om de registratieplicht per 10 januari 2020 in te laten gaan.

De cryptosector beraamt zich op een collectieve inkoop van advies om aan de wet te gaan voldoen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...