‘Decentrale exchange heeft start nodig zoals Bitcoin met Satoshi’

Het wiel van een ‘decentraal protocol’ is meer dan een decennium geleden uitgevonden. Toch zijn er veel projecten in de cryptospace, die dit karakter van Bitcoin proberen na te maken. Maar naast een open-source code en een consensus mechanisme blijken de projecten veel minder robuust te zijn.

Jesse Powell, de CEO van cryptobeurs Kraken, praat in een interview over de toekomst van een decentrale wereld. Hij ziet dat een DEX (decentrale exchange) niet zomaar succesvol is.

Decentrale exchanges

Hij wijst naar Satoshi Nakamoto. Hij (of zij) hebben de handen op een perfect moment van het protocol weg getrokken, waarna het als het ware een eigen leven is gaan leiden. Een echte directeur of CEO is er niet en een kantoor is er al helemaal niet.

Voor decentrale exchanges moet ook zoiets gebeuren, merkt Powell op. Op dit moment zijn de gecentraliseerde beurzen by far de grootste spelers uit de markt.

“Het zal mooi zijn om zo goed mogelijke decentrale beurzen te krijgen, maar we zien al minstens één geval van een regulator die achter een maker van een DEX aan gaat. En ik denk dat we daar meer van zullen zien.”

In het interview kreeg hij de vraag of DEX’s een prominente rol in de toekomst gaan spelen. Powell antwoord hierop bevestigend en hij voegde eraan toe dat het “geweldige zou zijn om ze als hedge te hebben.”

Hij benadrukte het belang dat het in worst-case scenario’s ook moet werken. Cryptobeurzen kunnen in de toekomst namelijk zomaar “verboden” worden.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Bitcoin en Satoshi Nakamoto

Hij beweerde dat de ideale decentrale beurs er een is met een vergelijkbaar verhaal  als van Satoshi Nakamoto en Bitcoin.

Dit is een scenario waarin iemand de exchange bouwt en niemand weet wie er achter zit. Het stelt toezichthouders dan niet in staat om “deze persoon in de gevangenis te gooien” of om tegen die persoon te zeggen “om het protocol te wijzigen.”

Bekende decentrale beurzen zijn DeversiFi en de DEX van Binance. Opmerkelijk is dat de eerstgenoemde recent een rebranding heeft ondergaan van Ethinex naar DeversiFi. Om maar even aan te geven hoe decentraal dit platform is.

Volgens Powell zijn dit nu ook de problemen waarmee DEX’s op dit moment worden geconfronteerd.

“De meesten beurzen zijn nu volledig openbaar. We weten wie de ontwikkelaars zijn en waar ze zijn. Ik denk dat het nog jaren duurt voordat deze platformen echt nuttig zijn voor de retail markt. Voor de gemiddelde consument zijn ze relatief moeilijk om te gebruiken. Ze zijn ook illiquide en ze hebben ook nauwelijks tot geen klantenservice[…] “

Bekijk hieronder het hele gesprek van Powell.

Bron: AMBCrypto

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!