In deze Zwitserse stad kunnen inwoners hun belasting in bitcoin (BTC) aftikken

In het dorp Zermatt in Zwitserland kun je je gemeentelijke belastingen afrekenen met bitcoin (BTC). Het is na Zug de tweede stad in de bergstaat die cryptovaluta accepteert als betaalmiddel.

Zermatt is een dorp (ca. 6.000 inwoners) in het zuiden van het land en bekend om de iconische Matterhorn bergtop.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin omzetten in Zwitserse frank

Het gemeentebestuur van het skioord is een samenwerking aangegaan met Bitcoin Suisse, een bekende bitcoin custodian in het land. Per 28 januari 2020 is bitcoin daar nu als betaalmiddel geaccepteerd. Zowel voor het afrekenen van belastingen en het doen van een betaling in een winkel.

Zermatt gaat echter geen bitcoin sparen, want Bitcoin Suisse zet de ontvangen bitcoin direct voor ze om in Zwitserse frank.

Je kunt via twee manieren je belasting aftikken. Via een fysiek betaalkastje in het gemeentehuis of online via de website van Bitcoin Suisse. Voor die laatste optie is eerst registratie vooraf nodig bij de gemeente.

Belasting innen

Volgens burgemeester Romy Biner-Hauser is er een toenemende vraag om belasting met bitcoin af te rekenen. ‘Daarom willen we onze inwoners daarin tegemoetkomen’.

Zwitserland lijkt in een sneller tempo dan andere westerse landen de bitcoin technologie te omarmen. Al in 2016 accepteerde Zug bitcoin als betaalmiddel.

Inmiddels is die kleine stad uitgegroeid en vermarkt als een cryptohub. In Crypto Valley klonteren diverse bedrijfjes met crypto dienstverlening samen, van fondsen, brokers, custodians tot advocaten. Ook de gemeente Zug accepteert bitcoin betalingen tot een maximum van 200 frank (€186) per transactie.

Eind vorig jaar sloot Bitcoin Suisse een deal met 65.000 retailers in eigen land om bitcoin te accepteren als betaalmiddel.

In Nederland heeft de stad Arnhem zich ontpopt als een plek met relatief veel acceptanten van bitcoin, afgemeten naar het aantal inwoners in die stad. Maar ook daar is het aftikken van belastingen met BTC nog een brug te ver.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...