Bitcoin (BTC) en de theorie van het Chinese Nieuwjaar is ‘onjuist’

Er zijn een aantal evenementen waar de Bitcoin community enthousiast over gaat praten. De Consensus, de bonussen van Wall Street en het Chinese nieuw jaar zijn zomaar een paar gebeurtenissen waarvan men denkt dat het invloed heeft op de prijs van Bitcoin. Maar is dat wel zo?

bitcoin meester

Chinees Nieuwjaar

Ook dit jaar laait de discussie weer op. Het Chinese nieuw jaar staat voor de deur en de theorie komt weer tot leven: Chinese investeerders zouden in de vakantie voor het Chinese nieuw jaar cashen, waardoor ze de prijs van Bitcoin drukken.

Het Lunar festival vindt in een andere tijd plaats dan bij ons in de westerse beschaving. Dit jaar begint het op 25 januari. Deze datum komt steeds dichterbij, maar gaat de prijs (hierdoor) ook zakken?

Er zijn veel onderzoeken geweest naar de impact van bijzondere dagen op de aandelenmarkt. Traders en analisten hebben bijvoorbeeld jarenlang het effect van wintervakanties op de Amerikaanse aandelenmarkt bestudeerd.

Gezien Bitcoin een wereldwijd verspreid is, zou je geen bijzondere uitkomsten verwachten. Maar het verleden heeft er toch voor gezorgd dat men ook gelooft dat traditionele feestdagen een impact heeft op de prijs van Bitcoin.

Bovenstaande tweet lijkt gebaseerd te zijn op onderbuikgevoel. En gezien Bitcoin de afgelopen jaren in januari in een bear zat, is een verkeerde conclusie snel gemaakt. Wat zegt de historische data?

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Kijkend naar de geschiedenis

Doorgaans verwachten traders dus dat de prijs van Bitcoin in aanloop naar het Chinese nieuw jaar daalt. De theorie gaat dat hodlers een deel van hun Bitcoin verzilveren om dit te gebruiken om de kosten van het feest mee te kunnen dekken,

Gelukkig komt Alex Krüger met een overzichtje. Op basis van de oude data lijkt een dump zo dicht bij de nieuwjaarsviering eigenlijk heel onwaarschijnlijk. In afgelopen jaren was het gemiddelde dagelijkse rendement van Bitcoin in de drie weken direct voorafgaand aan het evenement neutraal.

Of zoals Kruger het zelf zegt: “Data indicates $BTC does not underperform preceding the Chinese NY”

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!