bitcoin, crypto, space, moon

Welke cryptobeurs heeft de meeste Bitcoin (BTC) in kas?

Het is knap lastig om cryptobeurzen te rangschikken op bepaalde data. Veel volume wordt door de bedrijven zelf gerapporteerd en wijkt hierdoor (waarschijnlijk) af van de daadwerkelijke cijfers.

Vergelijkingssites als CoinMarketCap proberen op andere manieren de verschillende beurzen te rangschikken. Denk dan aan aangepast volume, maar ook bezoekersaantallen of de positie in een app store.

Data journalsiten van LongHash stelt iets anders voor: zij namen een kijkje in de cold storage wallets van de grote beurzen. Wie heeft het meeste geld in kas?

Lees ook: Maar liefst 10% van álle Bitcoin (BTC) staat gestald op cryptobeurzen
bitcoin meester

Cold storage

Aan de hand van de data van chain.info en een aantal inschattingen maakte LongHash de balans op. Welke beurs heeft de meeste bitcoin (BTC) in cold storage?

Cold storage in de wereld van bitcoin is het offline opslaan van bitcoin, de private keys zijn nooit online te vinden. Zo houd je je BTC zo veilig mogelijk. En dat is zeker belangrijk voor de gigantische bedragen die beurzen bewaren voor hun klanten.

Coinbase

Goed.. Op naar de cijfers. Volgens de analyse van LongHash is het Amerikaanse Coinbase de rijkste beurs wanneer we kijken naar BTC in cold storage. Dat aantal groeit gestaag en is hard op weg naar de 1 miljoen (!) bitcoin.

Dat aantal groeide het afgelopen jaar constant. De prijsschommelingen en andere gebeurtenissen lijken deze trend  niet te deren.

Ter indicatie: honderdduizend bitcoin is op het moment zo’n $830.000.000‬ waard.

Aantal bitcoin in bezit van Coinbase volgens LongHash

 

Andere beurzen

In onderstaande grafiek zie je grote verschillen. Binance stond lang op de tweede plek achter Coinbase, maar is last minute voorbij gestreefd door Huobi. Het gaat om honderdduizenden bitcoin bij de grootste beurzen, maar ze zijn allemaal een stuk kleiner dan Coinbase.

Bitfinex begon op plek vier aan 2019, maar had het moeilijk vorig jaar. Zoals te zien in de grafiek dook het aantal bitcoin in cold storage tot rond de 100.000 BTC, aan het einde van het jaar trok dit aantal weer aan richting de 200.000 BTC.

De meest opvallende beurs is Huobi. Zij staan nu netjes op nummer twee, op gepaste afstand van Coinbase. Een piramidespel genaamd PlusToken zou een groot gedeelte van hun gestolen bitcoin hebben verkocht en/of gestald bij de beurs. Het zijn slechts geruchten, maar dat zou de grote stijging van Huobi op deze lijst wel deels verklaren.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

De cijfers van andere beurzen, zonder Coinbase, volgens LongHash.

Beurzen als Bittrex, Bitstamp en Kraken bleven gedurende het jaar relatief op hetzelfde niveau. LongHash besloot in totaal naar 12 grote beurzen te kijken.

Coinbase blijft voorlopig veruit de grootste qua bitcoin cold storage holdings. Het is geen perfecte manier om beurzen te rangschikken, maar het is makkelijker en eerlijker dan opgegeven handelsdata te geloven.

De rijkste beurzen op volgorde:

 1. Coinbase
 2. Huobi
 3. Binance
 4. Bitfinex
 5. Bitstamp
 6. Bittrex
 7. Kraken
 8. Okex
 9. Bitflyer
 10. Coincheck
 11. Gate.io
Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!