bitcoin btc update koers TA analyse

Is maandagochtend het beste moment om bitcoin (BTC) te kopen?

Op maandag ligt het rendement van bitcoin (BTC) gemiddeld het hoogste, zo blijkt uit onderzoek van Cointelegraph. Woensdag is de slechtste dag van de week qua rendement. Vrijdag komt weer als beste uit de bus, gekeken naar de afgelopen 12 maanden.

‘Weekend-effect’

Maandag geldt op een traditionele beurs als een slechte dag, vooral in vergelijking met vrijdag zou het verschil opvallend zijn vanwege het zogenaamde ‘weekend-effect’.

Onder meer analist Frank Cross kwam in 1973 (!) met bewijs dat het gemiddelde rendement op een vrijdag hoger ligt dan het gemiddelde rendement op maandag.

Echter, er is nog nooit waterdicht bewezen dat maandag een slechtere dag is, maar het ging bij traditionele beleggers tussen de oren zitten. Ze wijzen ook talrijke verklaringen aan.

Beursgenoteerde bedrijven brengen op vrijdag vaak slecht nieuws, in de hoop dat de schade op de beurs, die om 17 uur sluit, beperkt blijft. Op maandagochtend volgt dan alsnog de afstraffing op de beurs. Ook zouden beleggers op vrijdag vaker een short positie openen, en neemt het beurssentiment in het weekend af.

Het blijft echter bij theorieën, maar hoe is dat bij bitcoin, the new kid on the block?

Bitcoin op maandag

In tegenstelling tot de traditionele markten, gaat de handel op de cryptomarkt 24/7 door. Iedere handelaar kan op elk moment cryptovaluta kopen of verkopen of een ‘long’ of ‘short’ innemen. Doordat de marktwaardes lager liggen, schommelen de prijzen ook meer.

De onderzoekers van Cointelegraph hebben in eerste instantie het cumulatieve dagelijkse rendement van bitcoin gemeten. Met als onderzoeksperiode 1 januari 2019 tot 13 januari 2020. Welk resultaat rolt daar uit?

  • Vrijdag is de dag met het hoogste cumulatieve rendement
  • Dinsdag en donderdag laten respectievelijk het laagste cumulatieve rendement zien
  • Conclusie: een belegger maakt het meeste rendement door bitcoin aan het einde van de donderdag te kopen en deze aan het einde van vrijdag weer te verkopen.

Figuur 1: het cumulatieve dagelijkse rendement, periode 1 januari 2019 tot 13 januari 2020 

bitcoin meester

Maandag beste dag

De onderzoekers gingen echter nog een stap verder en keken naar het gemiddelde rendement op een specifieke weekdag.

Uit het regressie-onderzoek zijn de resultaten voor de maandag zelfs als enige dag statistisch significant. Daarbij is ook een groter tijdvak onderzocht, van april 2013 tot januari 2020.

Maandag komt met een rendement van 0,54% goed uit de test, gevolgd door zaterdag. Daarmee laat bitcoin weer een contrast zien met de traditionele markten.

Kortom, koop je aan het begin van de dag in en verkoop je aan het einde van de maandag, dan maak je – over een lange periode van bijna 7 jaar – het meeste rendement.

Woensdag en dinsdag zijn de minste dagen om bitcoin in te kopen.

Figuur 2: het gemiddelde dagelijkse rendement, periode april 2013 tot januari 2020 

Pakken we voor de cumulatieve aantallen ook een langer tijdvak (april 2013 – januari 2020), dan komt maandag wederom als beste dag naar voren met een cumulatief rendement van 300%.

Woensdag is de dag met – opgeteld – het minste rendement.

Figuur 3: het cumulatieve dagelijkse rendement, periode april 2013 tot januari 2020 

‘Marktbubbels’

Bovendien onderkennen de onderzoekers het mogelijke effect van ‘recordjaar’ 2017 op de eindresultaat. Wat gebeurt er als we 2017 isoleren in de steekproef? Krijgen we dan dezelfde of vergelijkbare resultaten? Het antwoord is ja.

Ook hier komt maandag als de dag met het hoogste gemiddelde (1,5%) van alle weekdagen. Een hoger gemiddeld rendement in vergelijking met de langere tijdsperiode.

Figuur 4: het gemiddelde dagelijkse rendement, alleen het ‘recordjaar 2017’ gemeten

Uit het bovenstaande onderzoek blijkt eens te meer dat een ‘meme’ (maandag slechtste beursdag), niet geldt voor de wereld van cryptovaluta.

Geen actieve belegger? Bij bitcoin is het vasthouden van de cryptomunt lucratief. Het ‘hodlen’ is op 94% van de dagen sinds bitcoin bestaat (januari 2009), winstgevend geweest, zo blijkt uit de zogenaamde Bitcoin Hodl Calculator.

bitcoin kopen
Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!