bitcoin beurzen exchanges onderzoek BTC

Bitcoin in bezit van 23 miljoen entiteiten, 757.000 hodlers hebben meer dan 1 BTC

Het aantal entiteiten dat Bitcoin heeft is de afgelopen jaren enorm gestegen. Statistieken van Glassnode laten zien dat er in dit jaar 28 miljoen partijen zijn die BTC in beheer hebben.

Bitcoin statistieken

Glassnode is een bedrijf dat on-chain data van de bitcoin blockchain omzet in duidelijke grafieken. Een veel gestelde vraag onder veel Bitcoin-onderzoekers is hoeveel mensen er daadwerkelijk Bitcoin bezitten en gebruiken.

Hoewel de geschiedenis van alle transacties met Bitcoin openlijk te bekijken zijn, is het inschatten van het aantal gebruikers in het Bitcoin netwerk niet eenvoudig.

De makkelijkste manier om het aantal gebruikers af te leiden is door het aantal adressen als proxy te gebruiken. Deze methode gaat echter mank:

  • Bitcoin adressen kunnen geld van meer dan één persoon bevatten (bijvoorbeeld de cold en hot wallets van exchanges)
  • Een enkele persoon kan meerdere Bitcoin-adressen bezitten en beheren met hierop kleine beetjes BTC.

Toch heeft Glassnode op een andere manier berekend dat er op dit moment zo’n 23 miljoen Bitcoiners zijn in de hele wereld. En daar ben jij er naar alle waarschijnlijkheid één van.

Notitie: Tuur DeMeester heeft de grafiek verkeerd afgelezen. Hierover later meer.

Bovenstaande tweet laat ook een andere statistiek zien: de verdeling van alle BTC onder deze miljoenen entiteiten. Zo zie je dat er nog geen 800.000 entiteiten zijn met meer dan 1 BTC.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Mensen met BTC

Onderdeel van de methoden is het clusteren van adressen met ‘nieuwe entiteiten’. De omschrijving van laatstgenoemde groep is als volgt:

The number of unique entities that appeared for the first time in a transaction in the Bitcoin network.

In 2019 werden er gemiddeld 355.000 nieuwe adressen per dag aan de blockchain toegevoegd. Ter vergelijking: het gemiddelde aantal nieuwe entiteiten lag iets boven de 100.000. Dit vertegenwoordigt ~28% van het aantal nieuwe adressen.

Naast het aantal ‘nieuwe entiteiten’ heeft Glassnode veel meer nieuwe metrics gemaakt. Voorbeelden zijn te zien op de website.

De geschiedenis laat zien dat de ratio van 28% over de hele historie van Bitcoin ongeveer gelijk is gebleven.

Volgens de analyse van Glassnode is het aantal entiteiten met Bitcoin vanaf januari 2020 ongeveer 23,1 miljoen. Dit is 18,5% minder dan het huidige aantal adressen die > 0 BTC hebben (~28,4 miljoen).

Bovendien valt op dat het aantal entiteiten gestaag toeneemt. Scherpe neerwaartse pieken zoals bij het aantal adressen in begin 2018 zien we niet terug bij het aantal entiteiten. Eens een Bitcoiner, altijd een Bitcoiner?

In de analyse is nog veel meer te lezen over het aantal whales, de distributie van de BTC en nog veel meer. Lees hier het complete onderzoek van Glassnode.

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!