‘Bitcoin (BTC) met Proof of Work is als goud in pan kokend water’

Decentrale projecten zoals Bitcoin en Ethereum staan inherent aan een protocol wat zorgt voor een consensus tussen alle deelnemende partijen. Waar dit bij Bitcoin het Proof of Work (PoW) protocol is, schakelt Ethereum binnenkort over naar Proof of Stake (PoS).

In een interview met Blocklive.TV praat Samson Mow over PoS. Hij is hier geen fan van, omdat het volgens hem veel fundamentele problemen heeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Proof of Stake

Proof of Stake is een consensus algoritme waarbij mensen met de bijbehorende cryptomunt zeggenschap hebben. Bij Proof of Work zijn dit de miners die rekenkracht inleveren.

Samson Mow, de CSO van Blockstream, geeft in een interview zijn mening over PoS:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het probleem met Proof of Stake is dat de issues zo complex zijn dat de meeste mensen het niet begrijpen. Er zijn dingen zoals ‘stake grinding’ en het inhouden van je stem om de de flow van nieuwe munten te manipuleren. Er is ook een probleem met een sneeuwbaleffect waarbij mensen met grote hoeveelheiden munten rijker en rijker worden.”[/penci_blockquote]

Hij voegt eraan toe dat er ook een probleem is met de beveiliging van het netwerk in het algemeen.

Het argument dat genoemd wordt is: ‘omdat iedereen de munt heeft, is iedereen gebaad bij een veilig netwerk.” Volgens Mow gaat dat enkel over het eigen netwerk van jouw munt, en niet over die van iemand anders.

Als iemand een soortgelijke coin uitbrengt, kunnen zij met hun eigen vermogen jouw munt kapot maken.

Energie voorziening en verspilling

Het komt volgens Mow neer op het argument van de ‘eeuwig durende energie voorziening’ van Bitcoin. Zo van: als je de energie weghaalt verspil je dit niet. Maar deze energie is juist wat zorgt voor de beveiliging van het protocol.

Ter illustratie komt hij met een voorbeeld: bedenk je dat je een pan met water hebt en je doet daar een klompje goud in. Als je het water dan kookt, kost dat energie. Maar tegelijkertijd beschermt dit ook tegen mensen die het goud uit de pan willen pakken.

Dat is eigenlijk waar het met Proof of Work op neerkomt. Je voegt energie toe aan de situatie om deze te beschermen.

Mow maakt vervolgens de vergelijking met Ethereum. Zij zeggen namelijk: ‘we schakelen over naar Proof of Stake waarbij we een constructie bedenken waarbij we de stoom van het kokende water opvangen. Hiermee gaan we de pan vervolgens opnieuw verhitten. En dat is dan het principe waardoor het netwerk veilig is.”

Iedereen die de wetten van thermodynamica kent, weet dat dit niet kan. Het is volgens Mow niet veilig en robuust.

“Als je echt nadenkt over wat Proof of Stake eigenlijk is, dan functioneert het in de kern eigenlijk niet. Het is een interessant concept, maar met veel problemen. En mensen proberen dan een probleem op te lossen, waardoor er andere problemen ontstaan, die hopelijk niet door andere mensen worden opgemerkt.”

Wat denk jij? Is Proof of Stake wél een verrijking voor de industrie of kunnen we het beter bij Bitcoin-only houden? Kom langs in onze Telegram chat en praat mee.