‘70% Bitcoin (BTC) transacties worden zo exact mogelijk gedaan’

Steeds meer transacties op het netwerk van bitcoin (BTC) gebruiken meer decimalen achter de komma. Transacties die tot de laatste satoshi worden ingevuld zijn 70% van het totaal aantal transacties. Dit zorgt er volgens BitMEX Research voor dat bitcoin nog ver verwijderd is van de status van rekeneenheid.

Betaalmiddel, sparen en rekeneenheid

Een rekeneenheid is een standaard monetaire meeteenheid. We gebruiken daarvoor vaak de dollar of de euro. Die status heeft bitcoin nog lang niet. En dat kan volgens BitMEX nog wel even duren.

“Als de status van rekeneenheid wordt behaald, dan moet het aantal precieze transacties eerder afnemen dan groter worden.”

BitMEX Research rapport

Volgens het rapport zijn er drie stappen te zetten voor bitcoin: betaalmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid. BitMEX is duidelijk: we zijn nog slechts bij fase 1, het worden van een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel.

Er zijn mensen die bitcoin al niet meer als rekeneenheid willen zien. Er is een groepje die graag de kleinste eenheid, een Satoshi, gebruikt om prijzen aan te geven. Want zeg nou zelf, 1 Satoshi of sat klinkt toch beter dan 0,00000001 BTC?

Onderzoek

Het rapport brengt 1.3 miljard (!) transacties in kaart. Het volume: 5.4 miljard BTC ter waarde van zo’n $12 biljoen. Elke transactie werd ingedeeld in een hokje naar aanleiding van de hoeveelheid decimalen achter de komma.

70% van alle transacties werden tot aan het laatste getal exact ingevuld. In 2012 was dat aantal nog zo’n 40%. Kortom: men is preciezer als het aankomt op betalingen met BTC.

Nauwkeurigheid van transacties over de jaren heen. Door BitMEX Research.

 

bitcoin meester

Waar komt de stijging vandaan?

BitMEX kijkt naar verschillende oorzaken voor de toename van kleine transacties. Allereerst zijn er ook gewoon veel kleine transacties, een satoshi is op dit moment nog veel minder waard dan een eurocent bijvoorbeeld.

Ook spelen cryptobeurzen mee. Zij maken precieze transacties, mede doordat de klant dat ook van hun verwacht. Transactiekosten zijn ook een factor volgens de onderzoekers: je betaalt vaak in satoshi’s per byte en dat betekent meer getallen achter de komma.

Bitcoiners worden dus steeds preciezer in hun transacties. Logisch, want elke sats is er eentje. Maar volgens BitMEX zorgt dit er voor dat bitcoin als rekeneenheid nog een lange weg te gaan heeft.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!