Update: ‘Craig Wright heeft géén toegang tot bijna 9 miljard aan bitcoin (BTC)’

Update – Craig Wright heeft géén private keys ontvangen die hem toegang geven tot 1 miljoen bitcoin (BTC), omgerekend bijna 9 miljard dollar tegen de huidige koers. Dat bevestigt zijn advocaat aan Decrypt deze vrijdagavond. De kans dat hij de sleutels heeft, is onwaarschijnlijker met de dag.

De private keys geven namelijk toegang tot de eerste één miljoen bitcoin die de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto gemined heeft. Heeft Wright ze werkelijk in bezit, dan zou hij de bedenker van het protocol zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door de verklaring van zijn advocaat is deze claim vrijwel onmogelijk. Binnen de bitcoin community is met hoongelach gereageerd op het nieuws.

Wright verklaarde dinsdag in afwachting te zijn van een versleuteld document, met daarin duizenden publieke bitcoin adressen én de private keys van de betreffende bitcoin.

Hij heeft ook onder ede verklaard dat het ‘versleutelde document’ moet bestaan. De ruim 16.000 publieke adressen zijn inmiddels afgelopen week ter inzage verstuurd naar de nabestaanden van David Kleiman, de voormalige zakenpartner van Wright.

Dat had afgelopen week ook tot gevolg dat de koers van Bitcoin SV, een hard fork van Bitcoin Cash, plots fors steeg. Zou het dan toch?

Advocaat Andres Rivero verschaft nu duidelijkheid: ‘Het bestand dat dinsdag is ontvangen bevatte niet de private keys’. Volgens Rivero gaat Wright er nog steeds vanuit dat hij ze tijdig ontvangt. Hierover wilde de advocaat verder geen mededelingen doen.

Rivero heeft overigens nog steeds hoop dat de rechtszaak tegen de Kleiman familie goed afloopt. In zijn ogen ligt de bewijslast nu bij de nabestaanden van Kleiman, die de rechtszaak zijn gestart.

Rivero tegenover Decrypt: ‘We zijn iedereen afgegaan die ooit met Kleiman te maken heeft gehad en niemand van zijn vrienden of zakelijke partners bevestigt de lezing van Ira Kleiman, dat David Kleiman de mede-bedenker van bitcoin is’.

Eerdere berichtgeving

14 januari 2020

Craig Wright heeft onlangs nieuwe documenten bij de rechtbank ingediend. Het gaat om ruim zestienduizend publieke bitcoin adressen. Als het aan de rechtbank ligt, komt er zo snel mogelijk een einde aan deze zaak. Wordt dan eindelijk duidelijk dat Wright (niet) de bedenker van Bitcoin is?

Craig Wright over Bitcoin (SV)

Misschien is het je ook opgevallen dat de prijs van Bitcoin SV het afgelopen etmaal meer dan 30% is gestegen. BSV is voortgekomen uit twee forks en heeft op moment van schrijven een prijs van iets meer dan $200.

De meest waarschijnlijke reden voor de plotselinge toename van deze munt is het groeiende gerucht dat Craig Wright het laatste deel van de documenten van de Tulip Trust heeft ontvangen. Dit zijn de documenten waarmee hij zou kunnen (of moeten) bewijzen de oprichter van Bitcoin te zijn.

Volgens geruchten zou Wright deze documenten al volgende week kunnen voorleggen aan de rechtbank. Het gaat om de zaak tussen de Australiër en de familie van zijn overleden zakenpartner David Kleiman.

Rechtszaak over BTC

Volgens een tweet heeft Wright nu dus de documenten in handen, waar hij het al lange tijd over heeft. Hij heeft beloofd deze documenten in te dienen als onderdeel van rechtszittingen. Deze zijn gepland voor 14 (vandaag) en 15 januari.

Even een korte terugblik: Wright is beschuldigd dat hij de Bitcoins, die hij met Kleiman in de beginjaren van de cryptocurrency verdiende met het minen, heeft gestolen.

De Australische computerwetenschapper zei al eerder dat hij het laatste document met betrekking tot de Tulip Trust, een fonds van een kleine groep onbekende mensen, in januari zal ontvangen.

Als dit waar blijkt te zijn, zou hij eindelijk Ira Kleiman, de broer van David, tegemoet kunnen komen. Wright waarschuwde ook haar de prijs van Bitcoin zal crashen, omdat hij zo snel mogelijk een half miljoen BTC zal verkopen.

De afgelopen tijd hebben verschillende mensen getuigd in deze zaak. Onder andere Andreas Antonopoulos heeft zijn verhaal gedaan.

Nieuwe datum

Vrijdag kreeg Wright te horen dat hij alles uiterlijk 3 februari het document moet opleveren. Als hij dat niet doet, kan hij sancties tegemoet zien.

Rechter Beth Bloom uitte haar twijfels over het vermogen van Wright om het document aan de rechtbank te overhandigen. In het gerechtelijk bevel van 10 januari verwoordde ze het als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Gezien de vele inconsistenties en onjuistheden van de verdachte, vraagt de rechtbank of het aannemelijk is dat de mysterieuze‘ bonded courier’ er zal zijn in januari 2020, zoals de verweerder nu beweert.”[/penci_blockquote]

Arthur van Pelt

Arthur van Pelt volgt de hele casus met Wright op de voet. Hij haalde de afgelopen maanden met grote regelmaat uitingen van ‘CSW’ onderuit. Ook deze keer laat hij uiteraard van zich horen.

In de screenshots, die uit een Slack-kanaal komen waar Craig Wright lid van is, benadrukt de computerwetenschapper dat alles volgende week “zeker” goed gaat komen.

Bron: Coinspeaker

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!