bitcoin canada btc

Bitcoin (BTC) exchanges zijn in Canada gelijk aan traditionele beurzen

In Canada gaan bitcoin exchanges onder de effectenwet vallen. Dat staat in een advies van de Canadian Securities Administrators (CSA), die een serie richtlijnen voor aanbieders van cryptovaluta heeft opgesteld.

bitcoin meester

Bitcoin (BTC) beurzen en regulering

In Nederland hebben beurzen zoals de Euronext een handelsvergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Cryptofondsen daarentegen zijn vrijgesteld van een vergunning (AIFM-richtlijn). Zij beheren  cryptovaluta voor klanten die meer dan 100.000 euro in crypto steken.

Vanaf 2020 zijn cryptobeurzen en – brokers verplicht zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Na goedkeuring van de Eerste Kamer is de implementatie van de Europese AMLD5-richtlijn bij wet vastgelegd.

Lees hier ons complete AMLD5-dossier

bitcoin kopen

Noord-Amerika

Onder welke regels vallen de beurzen in Noord-Amerika? In de VS zijn beurzen geregistreerd als Money Services Business (MSB) bij de FinCen.

In Canada zijn beurzen geregistreerd bij de FINTRAC. Binnen het huidige advies zijn exchanges verplicht om een vergunning aan te vragen.

Dat is weer een contrast met Nederland, waar vooralsnog alleen een registratieplicht geldt.  Volgens critici is er gezien de eisen overigens wel sprake van een ‘verkapte vergunning’.

Uitzondering

Binnen het voorstel van de CSA zijn er wel uitzonderingen. Zo vallen peer-to-peer beurzen er vooralsnog buiten. Dat zijn marktplaatsen die koper en verkoper samenbrengt, maar zelf geen cryptovaluta vasthoudt.

Louis Morisset, de voorzitter van de CSA, licht het advies toe:

‘Deze nieuwe industrie ontwikkelt zich snel. Er moet een helder raamwerk van regels zijn om fintechbedrijven te reguleren. Deze richtlijnen helpen elk bedrijf te bepalen of ze onder de effectenwet vallen of niet’.

bitcoin kopen
Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!