Bitcoin (BTC) is bijna 11 jaar oud! 4 voordelen van dit disruptieve protocol

2019 is het jaar van bitcoin (BTC), zowel technologisch als qua rendement (+97%). Maar wat maakt bitcoin fundamenteel zo veel sterker dan andere projecten?

We zetten een aantal onderscheidende voordelen op een rij, in de week dat bitcoin zijn elfde verjaardag viert: op 3 januari 2009 is het genesisblock gedolven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Konrad S. Graf is een monetair econoom die een aantal boeken heeft geschreven over de monetaire implicaties van het bitcoin protocol. In een recent interview met Eurasia Review noemt hij de volgende vier voordelen.

1. Schaars

Om met gelijk hét principe te beginnen: de maximale voorraad van 21 miljoen stuks wat bitcoin onderscheidt van cash of andere cryptovaluta. Ether heeft bijvoorbeeld een oneindige voorraad, waarvan onduidelijk is wat daarvan de grenzen zijn.

In de woorden van Graf:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin’s top competitive advantage… is its ability (to) restrict new issuance, the relative reliability of its methods for controlling unit production’. [/penci_blockquote]

In 2140, over maar liefst 140 jaar, wordt de laatste bitcoin gedolven. Op moment van schrijven zijn er ruim 18,1 miljoen gemined.

Het maximum is technologisch in cement gegoten. Maar mocht er consensus zijn binnen de bitcoin community om de voorraad te verruimen, dan is dat technologisch mogelijk.

Maar geen enkele miner heeft de hashrate (rekenkracht) in huis om te tornen aan de principes van het netwerk.

Dat staat in direct contrast met ether en ripple die wél centraal geregeld zijn (Ethereum Foundation én Ripple Labs) en een oneindige voorraad cryptovaluta hebben.

2. Censuurvrij

Bitcoin is bijzonder nuttig als er binnen een land sprake is van censuur of corruptie. Twee burgers kunnen bitcoin met elkaar uitwisselen zonder centrale (of commerciële) bank.

Het is een monetair protocol zonder tussenkomst van een derde partij.

Graf geeft een voorbeeld van het populaire boek ‘The Bitcoin Standard’, waarin Saifedean Ammous de voordelen ten opzichte van fiat geld uiteenzet.

In de woorden van Graf:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ammous argues that it is in the — for most people quite arcane — field of settlements that Bitcoin could find some of its most competitive applications. It could become not only an in-common non-political money unit, but also a direct competitor to the SWIFT system and any other existing or emerging rivals to it.'[/penci_blockquote]

Graf gaat verder:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“In a world where conventional systems are also politicized, Bitcoin has an advantage of being “neutral” in the sense that it is controlled by none of the competing power blocks, which means that any and all could potentially participate.'[/penci_blockquote]

3. Technologische buitencategorie

In tegenstelling tot andere cryptovaluta, staat bitcoin al jarenlang op nummer één qua technologische vooruitgang.

Alleen al de rekenkracht van het bitcoin netwerk ontwikkelt zich exponentieel sneller in vergelijking met de ‘concurrentie’.

De hashrate is een indicator van de ‘gezondheid’ van het netwerk op het gebied van veiligheid. Een netwerk met een lagere rekenkracht is kwetsbaarder bij een 51% aanval.

Zodra een dergelijke aanval lukt, kan een aanvaller bijvoorbeeld transacties terugdraaien. Dat maakt een ledger onbetrouwbaar en feitelijk onbruikbaar.

Graf motiveert:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’BTC currently has 97 exahashes protecting its network to BCH’s 2.5 exahashes, giving BTC a hash rate 39 times higher than that of even its next closest digital-cash competitor’. [/penci_blockquote]

Bitcoin (BTC) is bijna 11 jaar oud! 4 voordelen van dit disruptieve protocol

4. Decentraal

Achter Bitcoin zit geen bedrijf of organisatie. Er ís geen centrale entiteit die van bovenaf bepaalt welke technologische verbeteringen nodig zijn. Natuurlijk is er een bepaalde mate van organisatie onder de ontwikkelaars, maar er is geen formele hiërarchie.

Een groot verschil met de stablecoin of andere corporate blockchains, waarbij een staat of bedrijf bepaalt wat er gebeurt.

Bitcoin heeft geen kop die men kan afhakken. Het is een technologisch fundament onder een nieuw ‘internet van geld’, die een Scheiding van Geld en Staat moet bewerkstelligen.

Libra van Facebook is hét voorbeeld uit 2019 waarbij overheden direct ingrepen en waarbij CEO Mark Zuckerberg zich voor het Amerikaanse Congres moest verantwoorden.

Zoals Graf het stelt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’There is no CEO to summon to Washington for interrogation’. [/penci_blockquote]

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...