‘Bitcoin veilige haven voor beleggers in oplaaiende strijd tussen VS en Iran’

Gaat bitcoin (BTC) profiteren van de oplopende spanningen tussen de VS en Iran? Ja, zeggen enkele analisten. Samen met goud geldt de cryptomunt als een veilige haven voor beleggers in onzekere tijden.

Drone-aanval VS

Afgelopen vrijdag kwam de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani bij een drone-aanval van de Amerikanen. De spanningen liepen het afgelopen weekend verder op. Volgens geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei gaat Iran de daad wreken.

Soleimani wordt gezien als de meest invloedrijke man na Khamenei in het land, maar in de necrologieën duikt ook forse kritiek op.

De VS gaan ‘disproportioneel’ reageren zodra Iran in de tegenaanval gaat, zo waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump. Ook dreigt Trump met acties tegen buurland Irak, die wil dat Amerikaanse militairen uit het land vertrekken.

Iran heeft zich teruggetrokken uit het atoomakkoord van 2015. Een akkoord wat de VS ook al naast zich neer heeft gelegd. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dringen er bij Iran op aan om het akkoord te respecteren. Het land kan mogelijk nieuwe economische sancties tegemoet zien.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

‘Bitcoin (BTC) en goud als veilige haven’

Niet alleen de olieprijs ging fors omhoog door het conflict. Een van de gevolgen is dat beleggers meer goud en bitcoin kopen. Dat concludeert onder meer Holger Zschäpitz, die voor het Duitse zakenkrant Die Welt over financiële markten bericht.

Ook Mike Novogratz, oprichter van cryptofonds Galaxy uit New York, ziet een verband tussen de recente gebeurtenissen op het politieke wereldtoneel en de opleving van cryptovaluta op de beurzen.

Ook Ran Neuer, bekend als de host van Crypto Trader voor CNBC Zuid Afrika, gelooft dat een ‘ommekeer’ erin zit voor bitcoin.

Ook de Amerikaanse Belg Tuur Demeester, een invloedrijke stem in de bitcoin wereld, ziet goud als een mooi alternatief voor cash.

Bitcoin opslaan? Ga daarvoor naar Trezor, de hardware wallet specialist

Bitcoin in de lift

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken in hoeverre de gebeurtenissen de recente prijsstijging van bitcoin verklaren. In eerste instantie lijkt eerder goud te profiteren.

Feit is dat de koers van bitcoin sinds vrijdag in de lift zit. Vrijdag 3 januari was er sprake van een voorlopige bodem bij $6.850. Vandaag (maandag) heeft de koers de $7.600 doorbroken. 

Bitcoin of cryptovaluta kopen? Ga naar StormGain en maak rendement!

Mining

Feit is dat de mining activiteiten in Iran de laatste jaren zijn toegenomen. Recentelijk heeft de regering besloten tot één energietaks voor het minen van cryptovaluta. Ook is er een meldingsplicht om illegaal (lees: goedkope energie) cryptovaluta te delven.

Het opwekken van duurzame elektriciteit is in Iran ook in opkomst. Daarom kunnen mining bedrijven een aanmoedigingssubsidie krijgen om een eigen (duurzame) energiecentrale te bouwen.

De overheid levert namelijk back-up stroom mocht de opwek van zonne – of windenergie tegenvallen.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!