bitcoin btc update koers

Bitcoin krijgt A-rating (excellent) van Weiss Ratings in aanloop naar halving

Bitcoin (BTC) heeft van Weiss Crypto Ratings een ‘A-‘ rating ontvangen dat gelijk staat aan ‘excellent’, zo meldt het ratingbureau op Twitter.

Daarvoor wijst de marktvorser op twee argumenten. Zo is in hun ogen de fundamentele waarde van het protocol gestegen. Ook zien de onderzoekers de bitcoin prijs stijgen in aanloop naar de halvening medio mei. De grootste cryptomunt is in 2020 met 40 procent gestegen.

Bitcoin (BTC) prijkt bovenaan

Door de nieuwe score verslaat bitcoin alle andere cryptovaluta op de rating lijst van Weiss. De onderzoekers wijzen op het belang van de aankomende bitcoin halvening.

De afgelopen maanden is er veel over gezegd en geschreven: de bitcoin halving die – naar verluidt – in de ochtend van 12 mei gaat plaatsvinden. In het kort uitgelegd:

  • Elke circa vier jaar is er een halvering van de block reward voor miners binnen het proof-of-work systeem
  • Tussen 2008 en 2012 ontvingen miners 50 bitcoin (BTC)
  • Tussen 2012 en 2016 was de beloning 25 BTC voor een gevonden block en tussen 2016 en 2020 is deze 12,5 BTC
  • Vanaf mei 2020 gaat de ‘subsidie’ naar 6,25 BTC

Dat betekent vooral dat het aantal nieuwe bitcoins op de markt halveert: circa 900 stuks in plaats van 1.800 stuks nu nog. Uiteindelijk zal de reward naar ‘nul’ gaan zodra alle blocks zijn gedolven.

Dat gebeurt pas in 2140 uiteindelijk. Niettemin zal het merendeel van de bitcoins (ca. 95%) de komende acht jaar gemined zijn.

Tijdelijk kosteloos! Beheerd beleggen in cryptoproducten

Prijseffect?

Het is nogmaals onduidelijk wat het prijseffect hiervan zal zijn. Weiss Ratings is er duidelijk over: de prijs gaat (verder) omhoog. Zij geloven in de these dat de geschiedenis zich herhaalt.

In november 2012 was één BTC slechts 12 dollar waard, wat nu amper meer voor te stellen is.

Vier jaar tijdens halvening nummer twee was de prijs gestegen naar 652 dollar per stuk.

Bitcoin zou een nieuwe vluchthaven zijn voor beleggers die nu nog niet in bitcoin beleggen en dat markt momentum kruist met de aankomende halving. Dat zou tot een (zelf) versterkend prijseffect kunnen leiden.

Ook Coinbase merkt in een nieuwe blog op dat bitcoin steeds meer de rol van digitaal goud vervult. Daarin klinkt het ronkend:

‘Door de continue technologische voortgang en volwassenwording van de cryptomarkt, heeft bitcoin zich ontpopt als tot een store of value in een nieuwe digitale tijd’.

De conclusie van de exchange resoneert met de stock-to-flow theorie van Plan B.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Plan B: internetgeld als store of value

Volgens het model van deze Nederlandse quant, werkzaam bij één van de drie grote banken, gaat de prijs exponentieel stijgen de komende jaren.

Hoe meer Bitcoin er in omloop is en hoe minder nieuwe BTC er bijkomt, hoe langer het duurt om deze voorraad (stock) in een jaar te produceren. Het onderstaande getal SF staat voor stock-to-flow. Stock is de bestaande voorraad en ‘flow’ de nieuwe oogst.

Op dit moment staat de ratio van SF voor Bitcoin op ’25’. Dat getal geeft de hardheid van een asset aan. Bitcoin is hard internetgeld, maar functioneert ook als store of value.

Goud heeft met ’62’ nog een hogere hardheid. Het verwijst ook naar de lastigheidsgraad om aan het kapitaal te komen om bitcoin of goud te minen. De drempel ligt zeer hoog en dat geeft ook de waarde aan van de asset.

Bitcoin werkt feitelijk – net zoals een duur collector’s item – als een Giffen Good: naarmate de prijs namelijk stijgt, neemt juist de vraag toe. Dat maakt bitcoin tot een hebbeding.

Tot nu volgt de marktprijs nauwkeurig de plot van Plan B (zie onderstaande grafiek). Gaat deze dan echt naar $100.000 in de periode 2020 tot 2024?

Een hoger rendement behalen dan de Bitcoin Price Index? Kies voor crypto beheerd beleggen van Yieldt

‘Al ingeprijsd’

Andere analisten hangen een andere theorie aan. Zij wijzen erop dat de verwachtingen véél te hoog gespannen zijn. De markt doet namelijk wat ie wilt, werkt zeer efficiënt, wat inhoudt markt actoren rekening houden met toekomstige events zoals de halving.

Met andere woorden: de huidige prijs is al een vertegenwoordiging van de halving, zo betoogt onder meer Nic Carter van Coinmetrics.

Carter schreef eerder in een uitgebreid artikel op Medium over de zogenaamde ‘Efficient Market Hypothesis’ (EMH). Kort uitgelegd: de marktprijs is een reflectie van de informatie die – momenteel – voorhanden is.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!