bitcoin krant masker anoniem

Klantonderzoek BLOX: ‘Slechts 3% heeft Bitcoin (BTC) opgenomen in testament’

Het opslaan en het zorgen voor je bitcoin (BTC) is een belangrijk onderdeel in de wereld van cryptomunten. Maar staat het eigenlijk met de maatregelen om ze veilig te houden en eventueel na te laten voor het nageslacht?

Matthijs Harmsen, community manager bij BLOX, legt uit:

”Een onderzoek zoals dit helpt bij bewustwording rondom het veilig opslaan van cryptocurrency’s. Hoe meer aandacht dit krijgt, des te meer mensen nadenken over het regelen van veiligheid, en in dit geval van de overdacht van crypto’s bij overlijden. Het helpt ons ook met het beter begrijpen van de markt en onze doelgroep.”

Matthijs Harmsen

Crypto app BLOX ondervroeg ruim 1.100 klanten en uit de enquête kwamen een paar opvallende statistieken.

Ter info: dit gaat dus om een klein onderzoek door BLOX, het is geen groot landelijk onderzoek onder grote aantallen bitcoiners.

Delen van toegang

Van alle ondervraagden zegt 40% dat zij de toegang  hun wachtwoorden niet hebben gedeeld met hun naasten. Het is uberhaupt niet aan te raden om je volledige private keys zomaar met iemand te delen.

Wie het ook is, hij of zij kan dan ten alle tijden bij jouw geld.

Bijna 90% geeft aan dat mensen in omgeving weten dat zij met bitcoin bezig zijn. Mensen onder de 35 jaar delen dat minder met hun omgeving dan andere leeftijdsgroepen.

Weten nabestaanden van bitcoin bezit? Per leeftijdscategorie

Van de ondervraagde groep heeft 78% laten weten (nog) geen testament te hebben. Dat kan verklaard worden doordat een redelijk jonge doelgroep deelnam aan de enquête. Slechts 7% is ouder dan 65 jaar. Van de ondervraagden ouder dan 65, heeft 60% een testament.

Slechts 3% van alle ondervraagden hebben hun bitcoin of andere assets vastgelegd in hun testament. Opvallend, vindt Harmsen: ”De overdracht van andere ‘assets’, zoals vastgoed, bedrijven, goud en aandelen wordt vrijwel standaard meegenomen, in dat opzicht lijkt crypto dus nog een nieuw fenomeen.”

Weten nabestaanden van bitcoin bezit? Per leeftijdscategorie

‘In mijn testament is vastgelegd wie er recht heeft op mijn digitale valuta, de uitwerking zal ik achterwegen laten. Het is niet zo dat bijvoorbeeld een ‘kwaadwillige’ notaris, in zijn eentje er met mijn crypto’s vandoor kan. Er zijn hiervoor altijd meerdere personen nodig (die elkaar onderling ook niet perse kennen). Als algemene tip zou ik ook willen geven dat ik persoonlijk niet al mijn assets op één private key zou neerzetten.”

Matthijs Harmsen

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Welke wallets worden gebruikt?

Een ander opvallend cijfer is de plek waar men hun BTC en eventueel andere cryptomunten opslaat. Digitale en online wallets zijn veruit het populairst, terwijl de hardware wallet achterblijft.

Een ding krijg je vaak al vroeg mee in de wereld van bitcoin: je kunt beter je eigen munten in beheer nemen dan het te laten staan op een beurs. Toch houdt lang niet iedereen zich daar aan: de grootste beurzen hebben zo’n 10% van álle bitcoin in bezit. 

Met een hardware wallet of andere offline oplossing neem je zelf de verantwoordelijkheid over je BTC en ben je niet afhankelijk van hacks aan de kant van een beurs. Tegelijkertijd zorgt het wel voor meer verantwoordelijkheid, want kwijt is ook echt kwijt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram. 

 

Welke wallets worden gebruikt?

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!