Bitcoin ETF krijgt geen goedkeuring van Amerikaanse beurswaakhond

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het laatste voorstel voor een Exchange Traded Fund (ETF) voor Bitcoin afgewezen. Daarmee zijn alle beetjes hoop vergaan dat een soortgelijke ETF dit jaar nog groen licht zou krijgen.

Bitcoin ETF

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Een ETF is een indextracker, die zo nauwkeurig mogelijk de prijs van een onderliggend product volgt.

Zo bestaan er al ETF’s voor goud, zilver en olie. Een overeenkomst met een derivaat is dat je zelf geen bitcoin hoeft te bezitten om ermee te speculeren. Je koopt een ETF als een aandeel op een beurs.

Een verschil met een derivaat is dat je met een ETF alléén kunt speculeren op een hogere koers van bitcoin (een ‘long’).

bitcoin meester

Wilshire Phoenix

De SEC weigerde woensdag dus de aanvraag van Wilshire Phoenix en NYSE Arca Inc. om een fonds goed te keuren. Het ging om een ETF dat Bitcoin met kortlopende Treasuries wilde combineren. De prijs van Bitcoin daalde overigens ook nog eens meer dan 6% tot ongeveer $8.819.

“De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet heeft kunnen uitsluiten dat de Bitcoin markt bestand is tegen manipulatie. Dit moet minstens zo goed zijn als de resistentie van de traditionele securities- of grondstoffenmarkten tegen manipulatie.”

Een vertegenwoordiger van Wilshire heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van Bloomberg om commentaar.

De SEC geeft al geruime tijd aan dat de instanties die een ETF willen uitgeven een breed scala aan risico’s moeten uitwerken. Voor een potentieel cryptofonds kan worden goedgekeurd, moeten onderwerpen manipulatie, liquiditeit en custody goed zijn geregeld.

In de afwijkende verklaring zei commissaris Hester Peirce, voorstander van cryptoproducten, dat de afkeuring haar ertoe brengt “te concluderen dat deze Commissie niet bereid is de lijst goed te keuren van elk product dat toegang tot de markt voor Bitcoin zou bieden.”

“Er zal geen verzoek voldoen aan de steeds verschuivende normen die deze Commissie oplegt aan Bitcoin-gerelateerde producten.”

Uitstel en afwijzing

Met de combinatie van Bitcoin met Treasury bills probeerde Wilshire de volatiliteit van het product in te dekken. Het voorstel van het bedrijf was het laatste verzoek tot goedkeuring. Eerdere keren werd dit verzoek al afgewezen of uitgesteld.

Er wordt in de markt heel verdeeld gesproken over een ETF. De een (waaronder Adam Back) vindt dat Bitcoin helemaal geen ETF nodig heeft. Andere mensen, zoals Thomas Lee, zien dit pas gebeuren bij een prijs van $150.000.

David Weisberger, de mede oprichter en CEO van CoinRoutes, ziet genoeg redenen waarom de beredenering van de Securities and Exchange Commision over exchange traded funds onjuist zijn. De SEC heeft al meerdere keren verzoeken voor een Bitcoin ETF afgewezen, maar volgens Weisberger is dit dus gebaseerd op verkeerde bevindingen.

Bron: Bloomberg

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!