bitcoin BTC update TA analyse prijs

Volgens deze indicator heeft Bitcoin (BTC) nog enorm veel ruimte om te groeien

Het kan vriezen, het kan dooien. Waar de een veel waarde hecht aan technische analyses, kijkt een andere Bitcoiner helemaal niet om naar de prijs van Bitcoin. De MVRV-Z indicator laat echter zien dat er nog enorm veel groei in Bitcoin zit.

Bitcoin indicator

Glassnode is een bekend platform dat de blockchain onderzoekt en analyseert. Zij proberen deze data op een visuele manier over te brengen. In een recente tweet hadden ze het over de MVRV Z-score van Bitcoin. De conclusie is dat de cryptomunt “veel ruimte heeft om te groeien”.

De MVRV Z-Score wordt gebruikt om te beoordelen wanneer Bitcoin over- en ondergewaardeerd is ten opzichte van de reële waarde. Het kan worden gebruikt om markttoppen (rood) en bodems (groen) te identificeren. In praktijk ziet zo’n grafiek er als volgt uit:

Waar slaat de indicator, dat oranje lijntje, eigenlijk op? Waar is het op gebaseerd? Zelf omschrijft Glassnode het als volgt:

Technically, MVRV Z-Score is defined as the ratio between the difference of market cap and realized cap, and the standard deviation of market cap, i.e. (market cap – realized cap) / std(market cap).

Wat de market cap is, kunnen we gewoon aflezen bij de verschillende marktvorsers. Dit getal is de spotprijs van Bitcoin vermenigvuldigd met de circulating supply.

Realized cap

De realized cap is echter een wat moeilijker uit te leggen term. Nic Carter is groot fan van deze grafiek. Het gebruikt niet de circulating supply in haar berekening maar een aangepaste versie hiervan.

Het past de supply van de munt aan naar een reëel getal. Zo zijn wallets met dust uit het totaal gefilterd en worden de BTC van Satoshi niet meegerekend in het totaal dat er op de markt is. Verder neemt het ook de historische prijs van Bitcoin mee in haar berekening:

Realized cap roughly measures the average cost basis of Bitcoin holders. It takes into account the price at which a given coin last changed hands (rather than treating them uniformly, as market cap does)

Nic Carter

Op Coinmetrics kun je de realized cap aflezen. Dit staat op dit moment gelijk aan $93 miljard. Als je op coinmarketcap kijkt, zie je dat de cap hier gelijk staat aan $168 miljard.

Nic Carter, de mede-oprichter van Coinmetrics beschrijft het als de “on-chain volume-weight average price of BTC”.

Realized capitalization: de supply van de coin @ de prijs van het moment van laatste keer van versturen * aantal coins die bij deze transactie betrokken waren.

Indicator

Terug naar de MVRV-Z indicator. Deze lijn geeft dus de ratio aan tussen deze twee caps. Hiermee moet het mogelijk zijn om de toppen en de bodems in kaart te brengen.

Zoals je kunt zien schommelt de waarde tussen de -1 en en ~10. De conclusie die we kunnen trekken is dat Bitcoin haar bodem een jaar geleden achter zich liet. En een nieuwe top is nog lang niet aan de orde. BTC kan dus (volgens deze indicator) prima door stijgen!

Wat denk jij over zo’n indicator? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee over alle nieuwtjes.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!