bitcoin btc update

Bitcoin inflatie met 1.8% vanaf mei lager dan target centrale banken

Bitcoin (BTC) kent een duidelijk en voorspelbare uitgifte van nieuwe BTC. Gemiddeld wordt er om de ~10 minuten een block gevonden door een miner. Daar krijgt de miner een beloning voor in de vorm van een block reward.

Om de 4 jaar (210.000 blocks) gaat de block reward door de helft. In mei van dit jaar is het weer zo ver. Die gebeurtenis noemen we de bitcoin halving. De block reward gaat van 12.5 naar 6.25 BTC.

Lees ook: Bitcoin en de Oostenrijkse School: Hoe zit het dan met inflatie?

Inflatie

In de praktijk betekent dit dat het jaarlijkse inflatiecijfer van BTC dit jaar naar slechts 1.8% zakt. Ter illustratie: het doel van de Nederlandse centrale bank is een inflatiecijfer van 2%. De huidige jaarlijkse inflatie van bitcoin ligt op 3.6%.

Het protocol van bitcoin zorgt ervoor dat er maximaal 21 miljoen bitcoin kunnen zijn. Dat in combinatie met de block rewards en de halving zorgt voor een solide en duidelijk monetair beleid.

In 2140 gaat de block reward naar 0 en is er geen inflatie meer.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

bitcoin meester

Hogere inflatie

Nederland kende in 2019 volgens de officiële cijfers een inflatie van 2.72%. Na de aanstaande halving is het dus officieel zo dat BTC gunstiger is op het gebied van inflatie dan zo’n beetje alle traditionele fiat valuta.

Bitcoin wordt vaak aangeduid als manier om inflatie te omzeilen. De meme ‘1 bitcoin = 1 bitcoin’ komt hier ook uit voort. Je weet bij bitcoin welk marktaandeel je hebt, dat is ten alle tijden terug te vinden in de boekhouding en voor iedereen inzichtelijk.

Met bijvoorbeeld de euro is dat niet het geval. Waar, wanneer en hoeveel nieuwe euro’s de markt in komen is moeilijk te volgen en niet op basis van een duidelijk (wiskundig) beleid.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!