Bitcoin mining fabrikant MicroBT groter dan gedacht: verkoop 600.000 miners in 2019

Bitcoin mining fabrikant MicroBT heeft zijn marktaandeel in 2019 enorm vergroot door meer dan een half miljoen units te verkopen. Hierdoor heeft het bedrijf debet aan de afname van de dominante positie van rivaal Bitmain.

Bitcoin mining

MicroBT verkocht vorig jaar ongeveer 600.000 units van hun beste product, de WhatsMiner M20-serie. Dat vertelt Vincent Zhang, hoofd verkoop van het in Shenzhen gevestigde bedrijf in een online panel gehost door de Chinese mining pool Poolin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze miners zijn gemiddeld goed voor een rekenkracht van ongeveer 60 terahashes per seconde (TH/s). Dat betekent dat de nieuw geleverde 600.000 units bij elkaar meer dan 30 exahashes (EH/s) aan rekenkracht hebben bijgedragen aan het bitcoin netwerk in 2019. Hierbij geldt dat 1 EH = 1 miljoen TH.

Terwijl de prijs van bitcoin in 2019 omhoog schoot, verdubbelde de gemiddelde hashrate van het netwerk van slechts 40 EH/s eind 2018 tot bijna 100 EH/s in december. Dat zou betekenen dat bijna de helft van de groei van de hashrate van bitcoin in 2019 mogelijk afkomstig is van apparatuur geleverd door MicroBT.

Mining apparatuur

Zhang specificeerde de gemiddelde prijs per unit niet, omdat dit afhankelijk van de prijs van bitcoin door het jaar heen schommelt. Maar de verschillende modellen van het bedrijf met de M20-productlijn kosten over het algemeen tussen de $24 tot $30 per terahash. Dat betekent dat het bedrijf het afgelopen kalenderjaar een omzet heeft van in ieder geval negen cijfers.

De huidige rekenkracht van Bitcoin bedraagt 110 EH/s. Dat betekent ook dat MicroBT ongeveer 30 procent van de markt in handen heeft. Hierdoor is het een van de grootste en snelst groeiende mining fabrikanten ter wereld.

De namen die vaak genoemd worden zijn Bitmain en Canaan Creative. Eerstgenoemde heeft het zwaar, gezien de problemen die er zijn rondom het bestuur en de aandeelhouders. Canaan Creative stond vorige week nog meer dan 80% in de plus op de Nasdaq.

Marktaandeel

Crypto onderzoeksbureau Coinshares schatte in een rapport van 12 december in dat het marktaandeel van Bitmain op dat moment ongeveer 65 procent was. In 2018 zou dat nog 75 procent zijn geweest. Deze getallen zijn echter iets verouderd, omdat de hashrate van bitcoin sindsdien met nog eens 20 procent is gegroeid.

Canaan Creative uit Hangzhou, de fabrikant van de Avalon-mijnwerker, schatte bij het voorstel voor de beursgang in dat het goed was voor ongeveer 20 procent van de totale hashrate van Bitcoin. Het bedrijf moet de jaarresultaten nog bekend te maken.

Met de komende halving voor de boeg worden de kaarten echter opnieuw geschut. Miners krijgen minder vergoeding voor hun werk en dus moeten ze op zoek naar óf nóg betere apparatuur óf ze moeten hun huidige onderpresterende miners uitzetten.

Hierdoor zal de concurrentie in de markt als maar toenemen en zullen de verschillen groter kunnen gaan worden. Wat denk jij? Is het realistisch dat de miners na de halving gaan kapituleren zoals dat bij Litecoin ook gebeurde? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Bron: Coindesk