rusland bitcoin btc

Bitcoin (BTC) transacties per definitie verdacht door nieuwe regels in Rusland

De Centrale Russische Bank heeft nieuwe regels gepubliceerd voor ‘verdachte bitcoin (BTC) transacties’. Dit betekent in de praktijk dat alle bitcoin transacties nu extra goed in de gaten worden gehouden. Dat meldt het Russische RBC.

Strenger toezicht

Het is een algehele trend: bijna alle regeringen zijn op een bepaalde manier bezig de opkomst van bitcoin in regels te gieten. Deze nieuwe regels richten zich niet alleen op witwassen met behulp van bitcoin of andere cryptocurrency, maar ook alle andere vormen.

bitcoin meester

Bitcoin is een risico

Het feit dat transacties nu per definitie verdacht zijn betekent dat je zonder iets fout te hebben gedaan al verdacht bent in Rusland. Transacties met contant geld vallen onder minder streng toezicht. Daar moeten eerst verschillende verdachte zaken gebeuren.

Voor alle cryptomunten geldt in Rusland nu het volgende: alle acties die lijken op het kopen of verkopen van bitcoin zijn verdacht.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Federal Service for Financial Monitoring

De Federal Service for Financial Monitoring (Rosfinmonitoring) heeft de nieuwe handleiding geschreven. Zij zijn de anti-witwas organisatie van de Russische overheid.

Volgens een centrale bankier zijn deze regels nodig om ”nieuwe manieren om verdachte acties” beter aan te kunnen pakken. Daarmee worden met name transacties via bitcoin en andere cryptomunten bedoeld.

Iedereen kan gebruik maken van het netwerk van BTC en daar transacties doen. Dat is veel overheden en bijvoorbeeld inlichtingendiensten een doorn in het oog.

Blokkeren

Het hoofd van de centrale bank heeft eerder aangegeven deze regels nodig te hebben om snel te kunnen ahndelen. Wanneer een bank of andere serviceprovider een crimineel te pakken heeft dan kunnen de fondsen van de verdachte sneller worden bevroren.

Kortom: meer controle, meer toezicht in Rusland op het gebied van bitcoin.

Toezicht in Nederland

Ook in Nederland komt strenger toezicht op de bitcoin industrie. Cryptobeurzen en andere financiële dienstverleners moeten straks meer gegevens van hun klanten opslaan en mogelijk delen met overheidsinstanties.

De AMLD5-regels zijn in Europa ingegaan. De nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is voorlopig uitgesteld.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!