Bitcoin handel met algoritmen: wat is het en hoe werkt het?

Het grootste gedeelte van de handelen in de cryptomarkt is afkomstig van bots. Of het nu washtrading is of een trade die is ingesteld met algortimen: handmatig handelen is veel kleiner dan menig een denkt.

Hoe werkt deze handel eigenlijk en wat kun je ermee?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin handel met algoritmen

Het traden met algoritmen in de cryptomarkt is vergelijkbaar met algo-trading in traditionele markten. Er is echter een groot verschil: de cryptomarkten hebben een veel hogere volatiliteit. Hogere volatiliteit zorgt indirect voor grotere potentiële schommelingen van de prijzen.

Daarnaast sluiten de cryptomarkten in tegenstelling tot traditionele markten nooit. Maar algoritmische handel in de cryptomarkt is ook wegens enkele andere redenen heel nuttig. In de traditionele markten wordt de handel gedomineerd door strategieën van fondsen met een vermogen van meerdere miljoenen dollars.

Maar hoe werkt dit algo-trading eigenljk? Er zijn eigenlijk twee dingen om rekening mee te houden:

Algo-trading kan handelaren helpen het moment te bepalen wanneer ze moeten handelen. Het kijkt naar verschillende aspecten, waaronder prijs, momentum, volume en dergelijke. Het voordeel van algo trading is dat ze direct en automatisch transacties kunnen uitvoeren en veel sneller op bepaalde signalen kunnen reageren dan mensen.

Algoritmen maken echter niet gegarandeerd winst. Het draait er om dat je netto meer winstgevende trades hebt dan verliesgevende orders plaatst.

Arbitrage met algoritmen

In de cryptomarkt doet zich arbitrage voor. Dit houdt in dat de prijs van een asset op de ene beurs verschilt met de prijs van dezelfde cryptomunt op een andere beurs.

Handelaren kunnen winst maken door de munt op een beurs te kopen waar de prijs laag is en het vervolgens aan een ander te verkopen tegen een hogere prijs.

Algoritmische platforms zoals Algolead.com kunnen deze inefficiënties in de markt opsporen en er veel effectiever van profiteren dan mensen. Echter zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Vertragingen (door lange verwerkingstijd van transacties), liquiditeit tussen beurzen en fees voor het overboeken van cryptomunten kunnen de winst minimaliseren.

Voorbeeld Icoinic

Wij spraken al eens met Arthur Stolk, managing director van Icoinic. Dit is een van de grootste actieve cryptofondsen van Nederland

Icoinic, opererend vanuit Beursplein 5 op de Amsterdamse beurs, geldt als een zeer actief beleggingsfonds. Stolk legt uit dat zijn fonds tussen de 10.000 en 30.000 trades per dag doet. Onderliggend aan deze trades zit een algoritme die automatisch duizenden handelsstrategieën op de markt afvuurt.

Icoinic is volgens Stolk te omschrijven als een ‘high frequency fonds’. Het algoritme handelt automatisch en in snel tempo op diverse exchanges in diverse cryptovaluta. Liquiditeit en volume zijn de basisingrediënten om het algoritme te voeden.

Traditioneel gezien verliep de handel op een fysieke beurs, maar tegenwoordig verloopt dat via de cloud van bedrijven als Amazon en Google.

Stolk legt: ‘Vroeger lag de matchmaking engine voor koper en verkoper fysiek in de beurs. Dan was het zaak om fysiek zo dicht een verbinding te hebben bij de beurs. Tegenwoordig moet je zo dicht mogelijk bij de cloud zitten, waar de crypto exchange zijn cloud heeft’.

Lees hier het hele interview en beluister de podcast die we met hem opnamen hieronder.

Conclusie

Algoritmehandel is een efficiënte manier om transacties op de cryptomarkt te plaatsen. Het fungeert als een bescherming voor handelaren tegen de zeer volatiele markt.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat algoritmen niet altijd garant staan voor winst, omdat ze alleen werken volgens wiskundige formules en de geschiedenis van de markt.

Bron: Chaintimes