‘12.000 bitcoin (BTC) door PlusToken ponzi op blockchain verplaatst’

Ruim 12.000 bitcoin (BTC) met een huidige marktwaarde van 107 miljoen euro is verplaatst op de bitcoin blockchain.

Het gaat om ‘gebrandmerkte’ bitcoin adressen van PlusToken, één van de grootste fraudezaken uit de historie van crypto. Met deze ponzi is naar verluidt voor 2,65 miljard euro aan cryptogelden verduisterd. Vier miljoen veelal Chinese beleggers zijn hiervan de dupe geraakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin adressen

Maar een groot deel van de buit is nog niet verzilverd, omdat het vaststaat op de blockchain. Bovendien liggen de betrokken bitcoin adressen onder de loep bij opsporingsinstanties.

Transacties op de bitcoin ledger zijn namelijk pseudo-anoniem en niet compleet privé.

Nu is er dus een doorbraak in het onderzoek, omdat een deel van de bitcoin is weggesluisd naar twee nieuwe adressen (adres 1 en adres 2). Dat laat onderzoeksleider Chiachih Wu van veiligheidsfirma PeckShield in een tweet weten. Op het eerste adres staat 11.999 BTC en het tweede adres bevat 424 BTC.

Volgens Wu fungeren de adressen als de ‘blockchain kluis’ van de criminelen. Niet te verwarren met cold storage: het opslaan van je cryptovaluta, zonder verbinding met het internet of een blockchain.

Zoals gezegd is de PlusToken één van de grootste oplichtingszaken uit de historie van crypto. Er is voor ruim 2,65 miljard euro aan investeringen verduisterd, volgens de blockchainanalisten van CipherTrace.

Zes verdachten zijn inmiddels gearresteerd, zo laten Chinese politie beambten weten aan The Block. Naar verluidt zijn de leiders nog spoorloos.

Huobi

Twee analysebedrijven Elementus en Chainalysis wijzen op een opvallende rol voor de crypto exchange Huobi in het geheel. Zo ontdekte Elementus dat 50% van alle PlusToken gelden naar Huobi zijn gestuurd om daar te verzilveren.

Chainalysis wist naar boven te krijgen dat ‘bijna alle gelden’ naar adressen van over-the-counter brokers zijn gestuurd, die zaken doen met Huobi. Er was géén sprake van een dichtgetimmerde know-your-customer (KYC) procedure.

Zoals onderstaande afbeelding duidelijk maakt, gaat het om een zeer verfijnd netwerk aan transacties die zijn te linken aan PlusToken.

‘12.000 bitcoin (BTC) door PlusToken ponzi op blockchain verplaatst’

Onder meer reporter Dovey Wan kwam met een opvallende opsomming hoe men trachtte uit te cashen in grote batches aan BTC.

Uiteindelijk zou er voor minstens 25.000 bitcoin al verzilverd zijn. De verkoop van deze grote hoeveelheid BTC is volgens sommigen één van de voornaamste oorzaken van de prijsdaling in de tweede helft van vorig jaar.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsponzi

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...