Crypto market maker B2C2 wint rechtszaak om 3.092 bitcoin (BTC)

Cryptobedrijf Quoine is schuldig bevonden aan het onrechtmatig terugdraaien van zeven bitcoin transacties met een totale waarde van 3.092 BTC. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hooggerechtshof in Singapore. Market maker B2C2 had de zaak aangespannen, zo meldt The Straits Times.

Rechtszaak om 3.092 bitcoin

Quoine is onderdeel van het Japanse Liquid beurs, die onder meer namens deze beurs transacties monitort en controleert. In april 2017

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om zeven transacties die in april 2017 plaatsvonden. Als market maker B2C2 wist – voor haar klanten – 309 ether (ETH) om te ruilen voor 3.092 bitcoin (BTC). Een prima trade, die 3,7 miljoen dollar aan winst in het laatje bracht.

De ongewoon lage bitcoin prijs viel ook Quoine op, die de volgende dag aan de bel trok. Voor het gerechtshof argumenteerde dat het “prijsverschil met de wereldwijde marktprijs veel te groot was”. Vanwege de “verkeerde prijsstelling” vond Quoine het juist om de transacties terug te draaien. In hun ogen was het een “bewuste actie” van B2C2 “zonder dat hun klanten ervan afwisten.

Market maker

Investeerders of exchanges huren een market maker in om een marktplaats ‘liquide’ te houden door een bepaalde asset aan – en te verkopen.

Ze krijgen een vergoeding voor het risico dat zij lopen om – in dit geval bitcoin – op hun handelsbalans aan te houden. Ook kan een market maker profiteren van prijsverschillen tussen spot – en futuremarkten.

Volgens B2C2 is er sprake van een “contract – en vertrouwensbreuk”. Het Hof stelt het Britse bedrijf van Maxine Boonen in het gelijk: er was geen sprake van een “bewuste” fout. Want de software van B2C2, die op basis van algoritme automatisch handelt, heeft daar “geen weet van”.

Schadevergoeding

Quoine is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan B2CS wegens contractbreuk.

Een woordvoerder tegenover The Block:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zijn blij dat het Hooggerechtshof in Singapore bewezen acht dat er sprake is van contractbreuk met het terugdraaien van deze trades drie jaar geleden. We hopen dat deze uitspraak de praktijk in de cryptomarkt verbetert’.[/penci_blockquote]

Het is nog onduidelijk welke schadevergoeding van toepassing is in deze week. Dat moet volgens B2C2 de “komende maanden” duidelijk zijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCrechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.