Amerikaanse minister wil bitcoin met “stevige nieuwe regels” reguleren

Amerika wil bitcoin (BTC) en cryptovaluta via een set nieuwe regels gaan reguleren. Dat zegt minister van Financiën Steven Mnuchin in een toelichting aan een financiële commissie van de Amerikaanse Senaat.

Bitcoin handel aanpakken

Binnen de Amerikaanse overheid krijgt Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) de rol van waakhond op zich. Deze dienst komt binnenkort “met een significant nieuw raamwerk aan regels”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mnuchin trad verder niet in detail, maar het is algemeen bekend dat het pseudo-anonieme karakter van bitcoin en compleet anonieme privacycoins een doorn in het oog is voor (opsporings) diensten. Onder meer via coin mixers is de uiteindelijke ontvanger van bitcoin ook te anonimiseren.

In de VS is per staat geregeld hoe cryptovaluta gereguleerd zijn (net zoals in Europa en haar lidstaten). Niettemin zijn er federale diensten die “nauw samenwerken in dit dossier”, aldus Mnuchin.

Voor de hand liggende partijen zijn de Securities and Exchange Commission, de Commodity Futures Trading Commission en de Office of Foreign Asset Control. Laatstgenoemde dienst bewaakt de Amerikaanse belangen op het gebied van buitenlandse handel.

FinCEN heeft er bij de cryptosector op aangedrongen dat de bestaande regels, met name de anti-witwasregels, een groot deel van de transacties reguleren. Maar de dienst broedt dus op aanvullende regels.

Eind vorig jaar heeft FinCEN een gezamenlijke overeenkomst getekend, waarin de cryptosector dient te voldoen aan dienstverleners van bancaire diensten. Een vooraanstaande bankier van de Federal Reserve noemde de cryptomarkt nog ‘één grote vuilnisbelt’.

Zwartspaarders

De minister kon weinig details over het raamwerk vrijgeven, maar wilde wel het volgende kwijt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘We willen de voortgang van deze technologie niet tegenwerken. Wel willen we voorkomen dat cryptovaluta functioneren als een equivalent van een geheime bankrekening in Zwitserland’.[/penci_blockquote]

Het Zwitserse bankgeheim bestaat sinds 1934, maar sinds 2018 deelt de Zwitserse belastingdienst informatie over bankrekening met buitenlandse autoriteiten. Ook de Nederlandse fiscus is zeer actief in informatieaanvragen om potentiële zwartspaarders op te sporen.

Overheden wereldwijd tuigen nieuwe regels op om de handel in bitcoin te reguleren. In Nederland komt er een registratieplicht voor bedrijven die cryptocurrencies en wallets aanbieden.

Het ministerie van Financiën schaart de cryptosector onder dezelfde wet als banken, verzekeraars en trustkantoren, de zogenaamde Wet ter Voorkoming van Witwassen en Terrorisme.

In andere landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is er een vergunningenstelsel in het leven geroepen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoverheidVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.