Wat gebeurt er met miners wanneer alle Bitcoin (BTC) in omloop is?

In het jaar 2140 komt het laatste beetje ‘nieuwe’ bitcoin de markt op. Vanaf dat moment zijn alle bitcoin die ooit zullen bestaan in omloop. Als het zo ver mag komen, hoe zit het dan met de miners? Kunnen zij dan nog hun werk doen?

Dit artikel is geschreven door Tigo Averesch en Mauro van Laar. Beide zijn studenten van de Saxion hogeschool en ze doen de minor Digital Business Models & Blockchains.

Bitcoin en goud

Bitcoin deelt een aantal van zijn eigenschappen met die van goud. Een veel geprezen eigenschap van de BTC is dat er niet een oneindige hoeveelheid van is. Daarnaast kan Bitcoin niet uit het niets gemaakt worden, maar wordt het gemined. Bitcoin neemt dus de voordelen van goud, maar gaat nog een stapje verder.

Door de fysieke eigenschappen van goud hebben mensen voor vervangende lichtere substituten gekozen (briefgeld), terwijl het goud bewaard blijft in de banken.

De goudstandaard is immers alweer afgeschaft. Dit forceert mensen om vertrouwen te hebben in de banken die alle macht over de waarde hebben. Omdat Bitcoin een digitale valuta is die werkt buiten het huidige financiële systeem om, omzeilt het deze negatieve eigenschap. Toch heersen er nog veel onzekerheden rondom de Bitcoin. 

Zo kunnen er bijvoorbeeld maximaal 21 miljoen Bitcoin in omloop komen, waarvan er al meer dan 18,2 miljoen zijn gemined. Maar wat gebeurt er met de Bitcoin wanneer alle Bitcoin gemined zijn?

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Waarom wordt Bitcoin gemined?

Bitcoin stimuleert de miners aan de hand van een beloning voor elk geldig blok dat ze vinden en dat aan de blockchain wordt toegevoegd. Deze beloning is in de vorm van nieuwe Bitcoin.

Toen de Bitcoin net werd geïntroduceerd, kreeg een miner 50 BTC voor een gevonden blok. In 2012 werd deze beloning gehalveerd tot 25 BTC en in 2016 is het wederom gehalveerd tot 12,5 BTC. 

De volgende halvering van de beloning zal plaatsvinden in mei 2020. Naast de beloning die miners krijgen voor een nieuw blok, verdienen zij ook aan de transactiekosten die per transactie in een blok zijn opgenomen.

Wanneer alle Bitcoins gemined zijn, zullen de transactiekosten de enige inkomstenbron voor de miners zijn. Maar hoe lang duurt het totdat alle Bitcoin gemined is?

In iets langer dan 11 jaar tijd is 86% van de totale beschikbare Bitcoins gemined. Kijkend naar dit tempo zou je zeggen dat de limiet al snel zal worden bereikt.

Toch gaat naar schatting de laatste Bitcoin pas in 2140 over de toonbank.  Het doel is namelijk dat er gemiddeld om de tien minuten een nieuwe blok wordt gevonden. Om dit tempo te handhaven maakt Bitcoin gebruik van twee maatregelen.

Halving

De eerste is de eerder genoemde halvering van de beloning per gemined blok. Deze maatregel heeft directe invloed op de aantrekkelijkheid van het minen maar het heeft ook een tweede functie. Zo bereidt de halvering van de beloning de miners op een constant tempo voor op het feit dat zij uiteindelijk geen beloning meer zullen ontvangen.

Moeilijkheidsgraad

De tweede maatregel is de moeilijkheidsgraad voor het minen van nieuwe blokken. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er om de zoveel tijd minder nieuwe Bitcoin in omloop blijft komen. Wanneer er nieuwe blokken worden gemined, wordt er steeds minder beloning uitgedeeld.

Om het aanmaken van nieuwe blokken op een regelmatig tempo te houden, verandert de moeilijkheidsgraad van het minen iedere 2.016 aangemaakte blokken. Wanneer er meer concurrentie komt op het minen van Bitcoin, resulteert dit in meer geleverde computerkracht.

In deze situatie zal de moeilijkheidsgraad van het vinden van een nieuw blok hoger worden. Aan de andere kant zorgt een laag aantal miners voor een onveiligere blockchain. Wanneer dit gebeurt zal de moeilijkheidsgraad dalen om zo het minen aantrekkelijker te maken.

Hierdoor moet er weer meer computerkracht worden ingezet. Op deze manier zorgt het netwerk er niet alleen voor dat de Bitcoin voorraad niet te snel opraakt, maar ook dat het netwerk veilig blijft.

Je kuntzelf de huidige moeilijkheidsgraad en de ontwikkeling hiervan in de gaten houden bij bijvoorbeeld Coinwarz.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Het effect op de miners

Bitcoin miners zijn essentieel voor het onderhouden van de blockchain. Wanneer alle Bitcoin gemined is, zullen de transactiekosten de enige inkomstenbron voor de miners zijn. Veel mensen vragen zich af of dit genoeg zal zijn voor de miners om van rond te komen. Dit komt vooral door de grote kosten die miners momenteel hebben.

Echter, weten we niet hoeveel het mijnen van een Bitcoin over 120 jaar zal kosten. Het is goed mogelijk dat er tegen die tijd zeer goedkope apparatuur beschikbaar komt die het minen van een blok weer rendabel kunnen maken. Hiernaast is het ook mogelijk dat de transactiekosten stijgen door een groeiende vraag naar het doen van Bitcoin transacties.

Een andere optie is dat het mijnen van een blok vele malen energiezuiniger en daardoor ook goedkoper wordt. Een groot deel van de totale kosten bij het minen van Bitcoin bestaat namelijk uit energiekosten. Een vermindering van deze kosten kan ervoor zorgen dat de inkomsten van de transactiekosten genoeg zijn om miners geïnteresseerd te houden. 

Tenslotte kan de beperkte hoeveelheid van Bitcoins ervoor zorgen dat de ontvangen Bitcoins uit transactiekosten steeds meer waarde krijgen. Dit kan gebeuren omdat het aanbod van de Bitcoins in 2140 niet meer groeit maar de vraag nog wel kan groeien. Op deze manier is de beloning voor de miners steeds meer waard zonder dat zij hier extra moeite voor hoeven te doen.

Conclusie

Kortom, hoewel er al veel Bitcoins zijn gemined, zal het naar waarschijnlijkheid nog tot 2140 duren voordat de gehele voorraad in circulatie is gebracht. Om de snelheid van het minen te reguleren wordt er gewerkt met twee maatregelen: 

  • De halvering van de beloning voor het minen van een nieuw blok;
  • Het aanpassen van de moeilijkheidsgraad om de 2016 blokken.

Door het inzetten van deze twee maatregelen wordt er niet alleen voor gezorgd dat de Bitcoin voorraad niet te gauw opraakt, maar ook dat er genoeg computerkracht binnen het netwerk blijft. 

Wanneer de Bitcoin voorraad dan toch op is geraakt, zijn er voor de miners nog verschillende wijzen waarop het mijnen rendabel kan blijven. Zo kunnen de kosten van het minen dusver dalen dat het rendabel wordt voor miners om hun verdiensten uit de transactiekosten te halen. Hiernaast kunnen de Bitcoin die de miners krijgen door de transactiekosten zelf ook meer waard worden, doordat het aanbod hetzelfde blijft en de vraag stijgt.

De miners hoeven niet bang te zijn voor een plotselinge verandering, omdat de halvering van de beloning de miners op een stabiele manier zal voorbereiden op het verdienen van geld zonder de beloning.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!