‘Altcoin miners liquideren hun cryptovaluta voor Bitcoin (BTC)’

Je zou het misschien bijna vergeten, maar Bitcoin is niet de enige cryptocurrency met het Proof-of-Work protocol. Er zijn ook altcoins die te maken hebben met miners die blocken genereren en aan de blockchain toevoegen.

Bitcoin (BTC) en altcoins

Het is ook regelmatig een strijd tussen de ‘maximalisten’ en de ‘shitcoiners’. Wat je hier ook van vindt, de miners moeten keuzes maken waarvoor ze hun apparatuur aanzetten. Want wat als de altcoins niet rendabel genoeg meer zijn om te minen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zou er bij deze miners ook sprake zijn van dit soort tribalisme? Hebben miners die aanzienlijke kosten hebben voor het onderhoud van hun rigs en veel betalen voor elektriciteit en internetkosten, ook bepaalde principes?

Miners van altcoins, zoals Ethereum en Litecoin, moeten namelijk afwegingen maken. In een interview met AMBCrypto verklaarde Thomas Heller, Business Development Head bij F2Pool dat altcoin miners nog steeds snel hun gedolven cryptomunten liquideren in ruil voor Bitcoin.

F2Pool is een van de belangrijkste mining pools voor zowel BTC, ETH en LTC.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Veel altcoin miners liquideren hun altcoins in bitcoin, en in sommige gevallen vluchten miners terug naar cash.”[/penci_blockquote]

Kosten dekken mining

Anderzijds ligt het voor Bitcoin miners iets genuanceerder. Sommigen van hen liquideren direct een aantal BTC voor fiat geld om zo de stroomkosten te kunnen dekken en te voldoen aan bepaalde contracten. Anderen zijn echte hodlers en bewaren hun BTC omdat ze een prijsstijging verwachten.

Het bitcoin-altcoin verhaal zal in 2020 ook belangrijk worden. Na de release van Ethereum nam het een steeds grotere markt in handen. Op een gegeven moment (eind 2017) behaalde de marktkapitalisatie van ETH die van BTC bijna in.

Skew laat zien hoe de prijs van beide cryptovaluta zich de afgelopen maanden tot elkaar houden.

'Altcoin miners liquideren hun cryptovaluta voor Bitcoin (BTC)'

Een hogere prijs voor Ether is logischerwijs een hogere incentive om dit te gaan minen. Data laat echter zien dat de hashrate van Ethereum stagneert, terwijl die van Bitcoin (tot voor het coronacrisis) bleef toenemen.

Bitcoin Hashrate

Op moment van schrijven is de hashrate van Ethereum 175 TH/s en die van Bitcoin 91 exahash per seconde. Dit verschil is zo aanzienlijk dat beide data niet goed in een grafiek te vangen is. De orde van grootte van een exa is 1018 en die van een tera is 1012.

Hashrate Bitcoin

'Altcoin miners liquideren hun cryptovaluta voor Bitcoin (BTC)'

Hashrate Ethereum en Litecoin

'Altcoin miners liquideren hun cryptovaluta voor Bitcoin (BTC)'

Op bitinfochart kun je deze gegevens zelf uitlezen. Overigens moet wel gezegd worden dat minen van Bitcoin (met ASICS) niet zomaar kan bij Ethereum.

Het maakt gebruik van een eigen algoritme dat Ethash heet. Verder wordt er ook gewerkt aan Ethereum 2.0 waarbij er wordt overgeschakeld naar Proof-of-Stake.

Bitcoin heeft het grote voordeel dat het het netwerkeffect heeft. Bekende voorbeelden zijn de telefoonlijn, het internet en bijvoorbeeld de chat apps: iedereen gebruikt het en daarom sluit jij je er als nieuweling ook bij aan.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over alles wat met Bitcoin te maken heeft.