Bitcoin prijs gaat volgens deze analisten door $100.000, wat als prijs zakt?

Willy Woo is een bekende analist in de cryptowereld. Volgens het model van de partner van Adaptive Capital is een dosis ‘gezond verstand’ genoeg om te zien dat de bitcoin prijs naar $135.000 gaat.

De analist kijkt naar on-chain data van de blockchain om zijn uitspraken kracht bij te zetten. Zo stelt hij bijvoorbeeld dat, als er een enorme trendverandering komt en Bitcoin naar de $1.000 daalt, we de ‘laatste Bitcoin miners aan het werk gaan zien die kunnen blijven draaien’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin on-chain analyse

Willy Woo praatte in een aflevering van het Keiser Report over enkele extréém bullish prijsvoorspellingen en worst case scenario’s. De extremen zijn: een prijs van maar liefst $135.000 als toekomstbeeld. Terwijl een (zeer lage) prijs van $1.000 zorgt voor enorme problemen.

Hoe zit zijn gedachtegang in elkaar?

Denk bijvoorbeeld aan miners die geen winstgevende business meer kunnen draaien, een dalende rekenkracht van het bitcoin netwerk.

“Zodra de prijs van BTC tot $1.000 zakt, gaat het netwerk zo kwetsbaar zijn dat het vatbaar is voor aanvallen”, stelt Woo.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Stel dat slechts nog een paar miners overblijven en dat de hashrate naar een dieptepunt is gedaald? Dan is het erg goedkoop voor een staat of andere entiteit om het netwerk aan te vallen. Conclusie: bij een bepaalde prijs is het proof-of-work model niet houdbaar tegen een zeer grote tegenstander.[/penci_blockquote]

Het gaat hier eigenlijk over twee belangrijke dingen:

Beide events kunnen tot gevolg hebben dat miners af moeten haken omdat ze verlies draaien. Bestaande miners vangen dat gat in principe op, totdat het voor hen ook niet meer winstgevend is. Een doemscenario.

De gebeurtenis uit punt 2 is onvermijdelijk. Dus een logisch gevolg – als we de redenering van Woo volgen – is dat de prijs van Bitcoin wel móét toenemen.

Maar ironisch genoeg heeft de halving volgens verschillende modellen ook weer tot gevolg dat de prijs van Bitcoin toeneemt.

Bitcoin halving

De ‘Bitcoin halving’ is een term die je de laatste tijd op steeds meer plekken tegen komt. In het kort komt het op het volgende neer:

Computers verbruiken (of gebruiken) allemaal elektriciteit. Dit is voor de miners, samen met de aanschaf van de hardware, de kostenpost die terugverdiend moet worden.

Om het geld terug te verdienen willen miners een block ‘vinden’ om aan de blockchain toe te voegen. In ieder block zit (naast transactiekosten) ook een extra vergoeding.

Dit noemen we de block reward. Dit zijn kakelverse BTC die de wereld in komen, bitcoin die door het protocol zijn vrijgegeven.

Iedere vier jaar gaat deze vergoeding door de helft. Dit is wat we de ‘Bitcoin halving’ noemen. De valuta wordt minder inflatoir en het krijgt een hogere ‘hardheid’. Het zorgt voor digitale schaarste.

Capitulerende miners

Terug naar het verhaal van Willy Woo. Inzichten uit on-chain analyse laten zien of miners willen of moeten verkopen. Je kunt hier indicatoren aan hangen en je kunt ook kijken hoe het kapitaal zich over het bitcoin netwerk verplaatst.

In een recente tweet suggereert Woo dat hij (aan de hand van dit model) gelooft dat de correctie achter de rug is en we terug zijn in een bullmarkt.

Richtgetal: $135.000

Van het worst-case scenario met capitulerende miners lijkt dus (ondanks dat de halving nog moet plaatsvinden) geen sprake.

Maar waar ziet Woo de prijs van BTC de komende maanden naar toe gaan? Hij vertelt Keiser dat hij geen exact getal kan noemen van waar de prijs naartoe gaat, maar wel dat hij de richting kan bepalen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]We kunnen andere modellen gebruiken om de top te kiezen. Je zou bijvoorbeeld 35 keer het ‘cumulative average of the price’ kunnen nemen en dan blijkt dat die overeen komt nagenoeg iedere top in de 10-jarige geschiedenis van Bitcoin.[/penci_blockquote]

Zijn verwachting is dat de prijs van bitcoin daarmee rond de $135.000 “in de nabije toekomst”. Hij hangt er ook geen jaartal aan. Bij deze prijs is capitulatie van bestaande miners van de baan. Natuurlijk afhankelijk hoe de energieprijs zich de komende jaren ontwikkelt.

Aan deze worst-case theorie van Woo hangt namelijk ook een keerzijde. De halving heeft volgens PlanB een goede kant, waardoor alles omtrent het netwerk eigenlijk in perfecte balans kan blijven.

PlanB

Zoals al genoemd is, zorgt de halving er ook voor dat de “hardheid” van Bitcoin als asset stijgt. Het zorgt voor digitale schaarste.

De Nederlandse anonieme PlanB vat dit samen in zijn geteste Stock-to-Flow model. Het laat zien hoeveel moeite het kost om de huidige voorraad Bitcoin te verkrijgen.

Lees meer over het stock-to-flow model in het artikel over de halving.

Het komt er op neer dat de prijs van Bitcoin co-integreert met de toenemende S/F ratio. Volgens dit model gaat de prijs van Bitcoin dus omhoog als er een halving is geweest.

Dit zorgt er dus voor dat miners helemaal niet hoeven te stoppen. De toenemende prijs van BTC zorgt er voor dat ze winstgevend blijven, ondanks dat de hoeveelheid BTC die ze krijgen afneemt.

In een tweet zette PlanB deze uitspraak kracht bij door te stellen dat Bitcoin volgens dit model vóór december 2021 waarschijnlijk boven de $100.000 staat. In dat geval hoeven miners zich dus geen zorgen te maken.

Hoe kijk jij aan tegen modellen die op basis van on-chain data en stock-to-flow de toekomst van Bitcoin in kaart proberen te brengen?

Kom gezellig langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee met de bijna 2.000 BTC fanaten!