Bitcoin (BTC) mining moeilijkheid gaat fors omlaag

De huidige prijs van bitcoin (BTC) heeft gevolgen voor de bitcoin miners. Zij voelen als een van de eerste industrie een prijsdaling. Zij zijn immers compleet afhankelijk van hun beloningen in BTC.

Daalt de prijs van bitcoin? Dan is het totaal te verdelen bitcoin minder waard. Voor sommige ondernemers is een prijs van $6.600 niet voldoende om hun hardware te laten draaien.

Bitcoin blocks

Het protocol van bitcoin probeert de gemiddelde ‘block time’ op 10 minuten te houden. De bedoeling is dus dat er gemiddeld elke 10 minuten een block wordt gevonden. Een miner kan daarmee transacties verwerken én krijgt een beloning in de vorm van een block reward.

De afgelopen 24 uur werden er slechts 95 blocks gevonden. Als de perfecte balans wordt gevonden zijn dat er 144 (6 per uur). We zitten daar op het moment dus flink onder.

Bitcoin mining

Het minen van bitocin is eigenlijk een grote loterij. Iemand die meer hashrate heeft, heeft meer kans op het vinden van een block en de bijbehorende beloningen.

De hashrate toont aan hoeveel per seconde mining hardware een hash uit kan voeren.

De afgelopen jaren is de hashrate van het netwerk steeds verder gestegen. Meer concurrentie voor hetzelfde aantal blocks dus. Dat zorgde ervoor dat er regelmatig ver boven het gemiddelde werd gemined.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin hashrate volgens blockchain.com

Difficulty

Gelukkig heeft bitcoin een ingebouwd mechanisme om in te spelen op stijgingen én dalingen in hashrate. Het protocol past elke 2016 blocks (ongeveer 2 weken) de moeilijkheid aan. Is er meer mining kracht? Dan gaat de moeilijkheid omhoog.

Is er zoals nu een daling? Dan wordt het makkelijker om te minen voor de nog aanwezige miners. Zo probeert bitcoin de gemiddelde block time op 10 minuten te houden.

Volgens blockchain.com gaat de moeilijkheid met ongeveer 15% naar beneden ergens in de ochtend van 26 maart. Dat betekent dus dat er 15% minder hashrate op het totale netwerk is.

Waar de computerkracht is weggevallen is niet bekend, maar het lijkt erop dat een aantal miners even geen trek hebben om energie erin te stoppen tegen de huidige prijzen.

Mempool

Als gevolg van het mindere aantal blocks, worden er vanzelfsprekend minder transacties verwerkt. De wachtrij (mempool) is daardoor redelijk gevuld. Mensen die meer betalen staan vooraan in de rij, miners kiezen vaak de transacties met de meeste opbrengsten.

De piek in onderstaande grafiek is overigens niet uniek. Rond 12 en 13 maart zie je een nog grotere piek in het aantal transacties in de mempool, in die periode beleefde de prijs van bitcoin flinke dalingen. Dat zorgde voor flink wat activiteit op het netwerk.

Praat mee via Telegram met duizenden andere bitcoiners!

De bitcoin mempool op 25 maart

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!