bitcoin btc mining beursgang Canaan

‘98% van Bitcoin (BTC) mining apparatuur is nutteloos’, community reageert fel

De veiligheid van Bitcoin (BTC) netwerk wordt geregeld door bitcoin miners. Middels het Proof-of-Work systeem strijden zij voor beloningen. Die beloning bestaat uit een zogenaamde ‘block reward’ en de transactiekosten van de verwerkte transacties.

De block reward en transactiekosten zijn voor de miner die het ‘block’ vinden. Hoe meer snelle berekeningen je hardware maakt, hoe meer kans je hebt op de beloning. Het is geen ingewikkelde puzzel, maar wel een raadsel die moeilijk is om op te lossen.

Systeem

Een duidelijk en eerlijk systeem, niemand kan vals spelen want iedereen controleert elkaar. De hardware die zich richt op het minen van bitcoin groeit gestaag. Dat maakt de concurrentie op de markt moordend, er is steeds meer computerkracht bezig met het minen van bitcoin.

Dit gedeelte van BTC is sterker dan ooit. Er is echter ook kritiek op de mining industrie. En dat lokt, uiteraard, weer reacties uit vanuit het bitcoin kamp.

Mining hardware wordt snel afgeschreven

Alex DeVries is ‘blockchain expert’ bij accountantskantoor PwC en voorspelt dat veel van de mining hardware uiteindelijk zal eindigen als nutteloze ‘e-waste‘, afval dat bestaat uit verouderde of defecte elektrische apparaten.

DeVries stelt dat de meeste hardware binnen 1.5 jaar irrelevant is en in wordt gehaald door nieuwere hardware. Grote delen van de hardware die wordt gemaakt voor het minen van BTC is alleen daarvoor geschikt, dat zorgt voor afval.

Volgens DeVries zorgen de miners van bitcoin jaarlijks voor evenveel e-waste als een land als Luxemburg. ”Het is onmogelijk om voor 98 procent van de mining hardware om een beloning binnen te slepen”

Hij vindt de hardware en energie die zij gebruiken onnodig en zelfs verspilling.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Denkfout?

DeVries maakt echter een gekke stap in zijn beredenering. Want zonder de 98 procent die niet direct een block minen, zou het netwerk een stuk minder veilig zijn.

Daarnaast kun je als miner jezelf aansluiten bij zogenaamde mining pools. Je blijft individueel minen, maar iedereen in deze groep krijgt naar ratio uitbetaald als iemand een block vindt.  Zo hoef je niet direct een block te vinden om toch winstgevend te zijn.

Het is dus zeker niet zo dat een groot gedeelte van de hardware die bijdraagt aan BTC nutteloos is. Het houdt het netwerk sterk en gezamenlijk zorgen de miners al jaren voor een veilig netwerk waarop we ongestoord censuurvrije transacties kunnen uitoefenen.

Voor bitcoiners geldt deze industrie als hét experiment om te kijken of geld zonder staat of bank aan het hoofd ook daadwerkelijk kan werken. Daar lijkt het voorlopig wel op, mede of eigenlijk vooral door miners die het netwerk veilig houden.

En dan is de vraag eigenlijk vrij simpel: hoeveel energie, geld en tijd mag dat kosten? Wat vind jij? Laat het weten in ons gezellige Telegramkanaal!

Reacties

Met name Mike Dudas, oprichter van crypro nieuws outlet The Block Crypto, krijgt het zwaar te verduren onder de tweet over zijn artikel over dit onderwerp.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!