bitcoin beurzen exchanges onderzoek BTC

Bitcoin developers werken aan ‘statechains’ voor goedkopere transacties

Een team van bitcoin ontwikkelaars wil ‘statechains’ implementeren voor bitcoin (BTC). Met statechains kun je transactie wachttijd en kosten besparen door elkaar private keys te sturen in plaats van bitcoin van adres naar adres te sturen.

Het idee staat echt nog in de kinderschoenen en is voorlopig nog niet beschikbaar voor gebruik.

Private keys

Normaal gesproken houd je jouw private keys altijd voor jezelf. Dit zijn letterlijk de sleutels tot jouw bitcoin. Wanneer iemand jou zijn of haar private keys overhandigt heb je toegang tot hun bitcoin fondsen, maar zij kunnen nog altijd zelf een kopie hebben.

De situatie is anders met statechains. Er komt een partij tussen die de private keys overhandigd aan de nieuwe eigenaar van de bitcoin, zonder dat de verkoper nog toegang heeft tot de BTC.

In de praktijk betekent dit natuurlijk een snellere overdracht van bitcoin, maar zonder duidelijke en goede implementatie is het afwachten hoe dit gaat werken.

Ouder idee

Het idee bestaat al sinds oktober 2018. In Tokyo presenteerde developer Ruben Somsen presenteerde al het idee van een statechain.

Tom Trevethan, CTO van blockchainbedrijf Commerce Block, heeft een team die het concept uiteindelijk wil implementeren. Volgens Trevethan heeft bitcoin echter niet de benodigde functionaliteiten om het concept goed uit te voeren.

Daarom is er een groep van ontwikkelaars bezig om statechains ”werkend te krijgen met de huidige functionaliteiten van bitcoin.”

Maar hij benadrukte toen dat het nog niet mogelijk was om te implementeren, de benodigde features waren nog niet beschikbaar voor bitcoin. Hij is nog niet zeker hoe het precies moet werken en vraagt daarom in de Bitcoin developer mailing list om advies en feedback.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Sneller transacties versturen

Het opgeven van je private keys is eigenlijk nooit een goed idee. Het is de vraag hoe het idee van statechains verder wordt uitgewerkt voor bitcoin. Voorlopig is het veilig versturen via het netwerk nog altijd de beste manier om een transactie te doen met BTC.

Sidechains zijn lang niet het enige idee om bitcoin transacties sneller te maken. Het Lightning Network biedt een open-source netwerk met als doel sneller bitcoin transacties te kunnen doen.

Transacties op het Lightning Network worden pas verwerkt op de onderlaag van bitcoin wanneer de eigenaar van die bitcoin dat wil. Dat betekent dat je binnen het netwerk bitcoin kunt sturen zonder dat het verwerkt moet worden door bitcoin miners.

Het zorgt voor meer privacy en opties voor ontwikkelaars. Luister het gesprek met game developer Jack Everitt, hij bouwt games voor het Lightning Network.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!