IMF bekijkt voor- en nadelen van central bank digital currency

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kijkt serieus naar de positieve en negatieve kanten van een central bank digital currency (CBDC). Adjunct-directeur Tao Zhang gaf in een keynote speech bij de London School of Economics zijn visie.

Een digital currency uitgegeven vanuit banken heeft eigenlijk alle eigenschappen van de huidige dollars en euro’s, maar dan zonder de fysieke variant. Het zelfde product, maar in een ander jasje. Met hier en daar wat voordelen tegenover het huidige systeem

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kosten

Zhang ziet positieve kanten op het gebied van kostenbesparing: ”In sommige landen kunnen de kosten voor het managen van cash erg hoog zijn. Toegang tot betalingssystemen zijn soms niet beschikbaar voor mensen zonder bank.”

Ook is het in veel landen lastig voor het arme gedeelte van de bevolking om toegang te krijgen tot het huidige financiële systeem. Een CBDC biedt volgens Zhang hier een oplossing voor.

We zijn hier bij Bitcoin Magazine NL geen bankiers of economen, maar bitcoin (BTC) lijkt deze zaken ook prima op te lossen. De kosten worden gedragen door ondernemers die minen, terwijl iedereen met toegang tot het internet het netwerk op kan.

Daarnaast kunnen centrale banken nog steeds bepaalde groepen uitsluiten, ook met een eigen digitale currency.

Zonder bankrekening

De IMF directeur haalt nog een ander pluspunt aan. Met een CBDC kun je betalingen doen zonder dat je een bankrekening hoeft te hebben.

Wel heb je, net als binnen het huidige financiële systeem, toestemming nodig om het te gebruiken. Je kunt de klok erop gelijk zetten dat vijanden van het land die de munt uitgeeft worden geblokkeerd op het netwerk.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Tao Zhang”]”Een digital currency uitgegeven en gedekt door een vertrouwde regering, kan helpen de adoptie van privé uitgegeven valuta (zoals stablecoins) te remmen.” [/penci_blockquote]

Die stablecoins zijn moeilijk te reguleren en zijn een financieel risico, zegt Zhang. Het IMF ziet ze als gevaar en wil graag dat (centrale) banken het alleen recht houden op geldcreatie.

De geest is wat dat betreft echter al uit de fles. Sinds de start van bitcoin is er een valuta die ook niet is uitgegeven door een private partij.

Negatieve kanten

Zhang ziet ook nadelen in een CBDC. Het kan klanten weg sturen van banken. Ook kan het lastig zijn voor centrale banken en hun balansen, ”een CBDC uitgeven kan erg duur zijn voor centrale banken en het vormt een risico voor hun reputatie.”

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Tao Zhang”]”Het uitgegeven van een volwaardige CBDC vereist van centrale banken dat ze actief zijn in verschillende aspecten van het betaalnetwerk.”[/penci_blockquote]

Banken moeten een interface hebben voor hun klanten, bruikbare wallets bouwen, het uitzoeken en onderhouden van technologie, transacties monitoren en ze zijn verantwoordelijk voor de controle van de gebruikers van het netwerk.

Kortom: een hoop extra werk. Het wordt een herhalingsoefening, maar als (reserve) munt regelt bitcoin dit grotendeels ook. Het open-source karakter maakt het zo dat er eigenlijk constant nieuwe oplossingen, software en gebruikers kunnen worden aangetrokken.

Het grote nadeel voor centrale banken? Zij hebben bitcoin niet in beheer en kunnen het niet sturen. Een central bank digital currency pakt een aantal eigenschappen van bitcoin, maar is in feiten gewoon de euro of dollar in een nieuw jasje.

Praat mee in ons gezellige Telegramkanaal.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCBDCIMF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...