bitcoin euro cbdc

Bitcoin (BTC) en belastingaangifte 2019: alle tips & tricks op een rij

Per 1 maart 2020 is het weer mogelijk om je belastingaangifte over het kalenderjaar 2019 te doen. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Want hoe moet je je vermogen in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta opgeven bij de fiscus?

Voor de aangifte van 2019 gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je vermogen op de peildatum 1 januari 2019. Via de website van Coinmarketcap is terug te zien welke waarde je bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta op die datum had.

En voor de belastingaangifte van 2020 geldt dus de datum 1/1/2020 00:00! Maak alvast een screenshot van je portfolio voor je aangifte 2020 in april 2021.

Bitcoin valt in box 3

Bitcoin en andere cryptovaluta vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in 2019 waarde is toegenomen. Zelfs wanneer dit niet het geval is.

Lees meer over de berekening die de Belastingdienst of bekijk het rekenvoorbeeld.

Belastingtips

Bitcoin en andere cryptovaluta zijn natuurlijk niet het enige waarover je belasting betaalt. Je vermogen bestaat uit je bezittingen minus je schulden.

Bezittingen bestaan over het algemeen uit bank- en spaartegoeden, aandelen en uitstaande vorderingen.

Je schulden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit consumptieve kredieten, een negatief banksaldo, de financiering van een tweede woning of een studieschuld.

Het heffingsvrij vermogen is voor 2020 vastgesteld op €30.846. Toeslagenpartners mogen samen € 61.692 aan vermogen hebben. Als je onder het heffingsvrij vermogen zit, betaal je dus geen vermogensbelasting.

Als je je vermogens grondslag terug weet te brengen, betaal je dus geen of minder vermogensbelasting. En kun je eventuele belastingtoeslagen behouden.

Je kunt een aantal simpele dingen doen:

  1. Neem geld contant geld op. Dit is vrijgesteld voor tot €543 (€ 1.086 met partner)
  2. Koop alvast (studie)boeken en licenties.
  3. Boek alvast een vakantie voor 2020
  4. Betaal je studie of verzekering niet in termijnen
  5. Doe een (jaarlijkse) belastingvrije schenking of een eenmalige belastingvrije schenking

Schenkingen

  • Schenk je kind dit jaar maximaal €5.428. Het kind moet wel ouder zijn dan 18 jaar anders telt men de schenking bij jouw eigen vermogen op. Je mag elk jaar opnieuw gebruikmaken van deze schenking.
  • Je mag je kind één keer in zijn of haar leven meer belastingvrij schenken. Hoeveel meer? Dat hangt af van wat uw kind met het geld gaat doen. Onder de definitie ‘kind’ valt ook een pleegkind of een stiefkind.
  • Schenk je kind een eenmalig bedrag van maximaal €26.040 dat je kind vrij mag besteden. Het kind moet wel tussen de 18 en 40 jaar zijn.
  • Schenk je kind maximaal € 54.246 voor een dure studie. Eén van de voorwaarden is dat minimaal de helft ook echt wordt besteed aan de studie. De rest van de schenking is vrij te besteden. Lees ook de andere voorwaarden als je overweegt gebruikt te maken van deze schenking.
  • Mocht dit niet helpen, kan je ook maximaal €102.010 in één keer schenken. Het geld moet wel gebruikt worden voor de koop van een eerste woning én geschonken worden aan een persoon tussen de 18 en 40 jaar.

Lees hier meer over de voorwaarden voor belastingvrije schenkingen of gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst.

Toeslagen

Om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag in 2020 mag je vermogen op de peildatum van 1 januari 2020, niet hoger zijn dan € 116.613. Als je een partner hebt, mag jullie vermogen samen niet hoger zijn dan € 147.459.

In 2020 mag je inkomen niet hoger zijn dan € 30.486, als je een partner hebt mag jullie inkomen samen niet hoger zijn dan € 38.945.

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je vermogen niet hoger zijn dan het heffingsvrij vermogen. Dit is voor 2020 vastgesteld op € 30.846. Partners mogen samen op 1 januari 2020 maximaal
€61.692 hebben.

Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen voor huurtoeslag geen inkomensgrenzen meer. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden.

Voor nu fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!

Over Clint Cabell

Clint Cabell (Linkedin) is als cryptojurist gevestigd in Rotterdam en oprichter van Crypto Compendium.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL verstrekt geen financieel of fiscaal-juridisch advies. De bovenstaande informatie heeft enkel educatieve doeleinden. 

Bitcoin of cryptovaluta kopen? Ga naar Plus500 en maak rendement!

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!