Bitcoin al in 1991 ‘voorspeld’: winnaar Nobelprijs pleitte voor digitaal geld

Bijna 30 jaar geleden was het Milton Friedman al die vertelde dat hij graag wilde dat zijn geld door een computer gecontroleerd en beheerd zou worden. En Friedman is niet zomaar een voorbijganger. Hij is een Nobelprijs winnaar en Amerikaans econoom. De roep naar Bitcoin is dus niet enkel iets uit de 21e eeuw.

Bitcoin en digitaal geld

Friedman vertelde ook dat er zonder de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank) een betere wereld zou komen. Een van zijn twee verlangens is al ingewonnen: geld ongecontroleerd door computers is er al, in de vorm van Bitcoin. Een einde aan de Fed lijkt er vooralsnog niet in te zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 1991 sprak Friedman al over zijn ideologie in een interview. En moet je daarbij eens bedenken dat Bitcoin pas 18 jaar later tot leven kwam!

Friedman was groot tegenstander van het huidige keynesiaanse beleid. Hij promootte een macro-economisch standpunt dat bekend staat als ‘monetarisme’. In plaats van dat de Fed naar hartenlust geld kan bijdrukken (naar eigen inzicht en wensen), betoogde hij dat er een langzame en gestage uitbreiding zou moeten zijn van de geldhoeveelheid.

Ook dit sluit aan bij Bitcoin. Deze geldverruiming zit namelijk in het protocol ingebakken: iedere ~10 minuten komen er 12,5 BTC in de markt, een getal dat iedere vier jaar bij de halving door de helft gaat.

Scott Melker verwoorde het heel duidelijk in een tweet: ‘De Fed kan oneindig geld printen, de rest van de wereld niet.’

Als Friedman hoorde van de historische bailouts en QE programma’s die we vandaag zien gebeuren als gevolg op de coronavirus pandemie, zou hij zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien.

Nogmaals: In 1991 (!) sprak hij zijn wens al uit om al ons geld te laten beheren door een computer. Ten tijde van deze uitspraak waren er overigens al wel andere initiatieven die iets weg hebben van de ideologie van Friedman.

Voorlopers van BTC

David Chaum bracht in 1989 namelijk DigiCash al uit. Het was een project dat cryptografie gebruikte voor privébetalingen en het concept van public en private keys introduceerde. Het project kreeg onder libertariërs veel aandacht, maar tot een echte doorbraak kwam het nooit.

Terwijl DigiCash en andere projecten van vóór Bitcoin (zoals BitGold) en geen grip kregen, had Friedman wel door dat er behoefte zou zijn aan elektronisch geld:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een ding dat we nog steeds missen en binnenkort zullen ontwikkelen, is betrouwbare e-cash. Dit is een methode waarmee geld van A naar B op internet kan worden overgemaakt zonder dat A kennis heeft van persoon B en vice versa[/penci_blockquote]

Of de volgende stap, die van het verdwijnen van centrale banken, ook gaat plaatsvinden lijkt op dit moment onwaarschijnlijk. Centrale machten zullen er alles aan doen om deze te behouden. En waar macht is, is geld. Waar geld is, is macht.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC