Rekenkracht van Bitcoin (BTC) netwerk stijgt weer 15% na daling in maart

De rekenkracht van het bitcoin (BTC) netwerk is weer op peil, na de scherpe daling van de hashrate vorige maand.

Bitcoin (BTC) netwerk

Op 26 maart maakten we bekend dat zowel de moeilijkheidsgraad (difficulty rate) als de rekenkracht (hashrate) daalde met respectievelijk 16% en 45%. Bij de difficulty rate ging het om de één na scherpste daling uit de historie van het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu blijkt uit schattingen van marktonderzoeker Coin Metrics dat de rekenkracht van het netwerk met 15% is toegenomen sindsdien.

Ook de difficulty rate is met 7% toegenomen, een gezond signaal voor het netwerk.

Op 12 april lag de hashrate op 110 terahash per seconde, volgens de database van Blockchain.com.

Rekenkracht van Bitcoin (BTC) netwerk stijgt weer 15% na daling in maart

Hashrate

Eerst even een korte uitleg van de term hashrate. Het is optelsom van alle rekenkracht van de miners op het bitcoin netwerk. De hashrate is dus een indicator om te bepalen hoe krachtig een netwerk is.

Je hebt immers meer computerkracht nodig om het netwerk aan te vallen wanneer de totale aanwezige hardware krachtiger wordt.

Stijgt de hashrate, dan is er meer mining power nodig om nieuwe bitcoin blocks te vinden. Miners hebben een simpel doel: bitcoin verdienen door het vinden van een block.

De totale hashrate is en blijft echter een schatting aan de hand van cijfers uit het verleden.

Moeilijkheidsgraad

Een andere indicator is de difficulty rate, oftewel de moeilijkheidsgraad.

Het bitcoin protocol past zichzelf iedere ~2 weken aanpast. Door het werk van de miners moeilijker te maken, houdt het protocol zichzelf in balans. Dit gebeurt met de zogenoemde mining difficulty.

Naarmate de moeilijkheidsgraad toeneemt, wordt het netwerk veel moeilijker aan te vallen. Op 21 april wordt de difficulty rate weer automatisch door het protocol aangepast.

Volgens een tweet van de onderzoekers van Coin Metrics is er goed nieuws te melden.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Bitcoin miners hebben de vorige daling van de moeilijkheidsgraad van zich afgeschud. De hashrate is weer terug op het niveau tot maart 2020 en de difficulty rate is weer 6% gestegen’.[/penci_blockquote]

Kortom, het netwerk is zich weer aan het herstellen naar niveaus vóór maart 2020, toen de hashrate het ene record na het andere record vestigde.

Die continue wapenwedloop maakte het voor miners zeer uitdagend om winstgevend te blijven.

Daling van hashrate in maart

Er lijkt een relatie te trekken tussen de daling van de hashrate tussen 12 en 21 maart en de prijsduikeling in de nacht van 12 maart op 13 maart. Toen dipte de prijs van $9.000 naar $3.850 in zéér korte tijd (2 dagen), met als gevolg dat miners flink moesten inleveren.

Een prijsdaling van meer dan 50% voelen ze namelijk gelijk in hun portemonnee. Het is tot gevolg dat een deel van de miners (een deel van) hun miners uitzette.

Het was bij een prijs onder de $4.000 tot ca. $5.000 niet aantrekkelijk (lees: verliesgevend) om de machines aan te laten staan.

Dat had tot gevolg dat de hashrate weer afnam (uiteindelijk met 45% tussen 12 en 26 maart).

Met de huidige prijs, rond $6.700 en eerder deze maand boven $7.000, is het aantrekkelijker om weer meer machines aan te zetten. Dat heeft weer tot gevolg dat de rekenkracht stijgt, met 15% sinds 26 maart.

Bovendien was het met een lagere moeilijkheidsgraad ook ‘gemakkelijker’ om blocks te vinden.

Bitcoin halving

De hashrate ziet er dus weer gezond uit in aanloop naar de bitcoin halving die over 29 dagen plaatsvindt. Zoals het er nu naar uitziet, vindt het evenement op dinsdagavond 12 mei plaats.

Maar het precieze tijdstip kan de komende weken nog veranderen (afhankelijk hoe snel we bij block 630.000 aankomen).

De bitcoin forks Bitcoin Cash en Bitcoin SV hebben al hun halving gehad, maar kijkende naar de hashpower heeft BTC nu bijna 99% van de hashrate in handen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...