Bitcoin Lightning node gezond houden? Lightning Labs ontwikkelt ‘assistent’

Een aantal dagen na de release van LSAT komt Lightning Labs alweer met een nieuw product: Faraday. Het is een tool waarmee het gebruik van je jouw Bitcoin Lightning Node kunt verbeteren.

Bitcoin Lightning node

In het Bitcoin netwerk zijn er twee belangrijke pionnen: miners en nodes. Miners leveren rekenkracht aan het netwerk, waardoor ze het recht verdienen om een block toe te voegen aan de blockchain. In zo’n block komen een reeks van transacties te zitten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nodes zijn computers die controleren of alles eerlijk gaat. Zij hanteren als het ware de spelregels van Bitcoin. Het zijn scheidsrechters, die ook nog eens elkaar controleren op hun functioneren.

Bovenop de Bitcoin blockchain is ook een tweede laag gebouwd die steeds populairder wordt. Dit heet het Bitcoin Lightning Netwerk en ook dit netwerk bestaat uit nodes.

Kort gezegd zijn deze nodes allemaal tussenpartijen in een peer-to-peer netwerk. En tussen al deze peers zitten betaalkanalen waarin kleine beetjes BTC (ook wel satoshi’s genoemd) heen en weer verstuurd kunnen worden. Dit is in de praktijk echter wat moeilijker dan dat het in theorie lijkt.

Een voorbeeld van een klein netwerkje zie je hieronder. De grote cirkels zijn nodes en de lijntjes betaalkanalen. Hier doorheen kun je satoshi’s versturen, wat geïllustreerd is met gele bolletjes.

Bitcoin Lightning node gezond houden? Lightning Labs ontwikkelt 'assistent'

Beheer van eigen node

Er zijn twee taken waar jij je als eigenaar van een node mee bezig moet houden:

Het doel van liquiditeitsbeheer is om ervoor te zorgen dat een node voldoende capaciteit heeft om geld te verzenden en te ontvangen.

Het beheren van betaalkanalen heeft betrekking tot het openen en sluiten van kanalen. Als dat gebeurt wordt de betaling op de mainchain van Bitcon gesettled. Om ervoor te zorgen dat de node voldoende op het netwerk is aangesloten, is het belangrijk dat jouw kanalen ‘gezond’ zijn. Jouw kapitaal in betaalkanalen moet immers wel effectief gebruikt kunnen worden.

Om dit soort dingen makkelijker te maken heeft Lightning Labs de tool Faraday ontwikkeld. Het geeft aanbevelingen over het sluiten van kanalen die niet goed presteren en het geeft ook informatie over het routen (het doorsturen van sats door het netwerk) van jouw node.

Faraday

Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal indicatoren om de kwaliteit van een betaalkanaal in kaart te brengen. Dit heeft te maken met een aantal dingen:

Nodes in het netwerk delen geen informatie over (andere) peers, dus wat dat betreft schaadt deze controle-tool de reputatie van nodes in het netwerk niet. Alle data wordt op protocol-niveau uitgelezen en geanalyseerd.

Er is al een algoritme met de naam Bos Scores dat je kunt gebruiken voordat je een kanaal opent. Maar als een betaalkanaal eenmaal open staat, is het veel moeilijker om beslissingen te maken.

Veel node gebruikers bevinden zich in de situatie waarin ze een kanaal open hebben staan en deze niet willen sluiten om hun peer teleur te stellen. Dit terwijl het kanaal mogelijk weinig tot geen betaalverkeer verwerkt. Dit is niet optimaal voor het netwerk.

Een andere indicator is het lage volume aan BTC dat door een betaalkanaal gaat. In tegenstelling tot de bitcoin blockchain (waar elke transactie naar iedere node wordt uitgezonden) is dit bij Lightning nodes anders. Zij hebben geen idee welke volumes er waar en op welk moment in het netwerk wordt verwerkt.

Daardoor is het advies dat Faraday geeft gebaseerd op de volumes bínnen jouw eigen kanalen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]We have added outlier-based close recommendations in Faraday which can be used to identify the channels that have low volume relative to the volumes your other channels are processing. [/penci_blockquote]

In de blogpost is in detail te lezen hoe dit in zijn werk gaat. Het is nog niet uitgewerkt in een mooie app of iets dergelijks, maar de onderliggende CLI is klaar om te gebruiken.

Heb je vragen over het Lightning Network? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning