‘Bitcoin whale met 68.000 BTC op balans houdt deze al 5 jaar vast’

Grote Bitcoin whales hebben hun Bitcoin (BTC) gemiddeld al 4,7 jaar niet meer aangeraakt, zo blijkt uit onderzoek van Coin Metrics. In enkele gevallen gaat het om meer dan 5 jaar. Dat zegt wat over het vertrouwen in de cryptomunt in aanloop naar de bitcoin halving op 12 mei.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) whale

Door de bank genomen geldt de regel, bij de huidige prijs, dat iemand met 10.000 Bitcoin op zijn balans een ‘whale’ is.

Even een rekensom: er zijn nu 18,34 miljoen BTC gedolven. Iemand met 10.000 BTC bezit dan 0,05% van de totale voorraad.

In werkelijkheid ligt dat percentage hoger: zo is minstens 2 tot 4 miljoen van de gedolven BTC verloren geraakt. Bijvoorbeeld door het verliezen van de private keys.

In dit onderzoek van Coin Metrics duikt er een Bitcoin whale op met meer dan 68.000 BTC (523 miljoen dollar). Deze houdt zijn bezit al ruim vijf jaar vast. Hold on for dear life, hodl.

En ook andere on-chain data laat zien: een substantieel groepje aan whales houdt zijn Bitcoin al gemiddeld 4,7 jaar vast. Dat betekent dat de BTC op een bepaald bitcoin adres blijft staan en niet verstuurd is.

Dus ondanks de schokken in de markt, houdt men vast. Medio maart was er sprake van een flitsdip naar $3.850. Eind 2018 handelde bitcoin in de regionen van $3.200, maar dat maakte geen indruk.

‘Bitcoin whale met 68.000 BTC op balans houdt deze al 5 jaar vast'

Accumulatie

Er zijn sterke signalen dat (kleinere) whales aan het accumuleren zijn de afgelopen maanden. Enekele weken terug kwam marktvorser Glassnode met een nieuw getal: 1.850 ‘entiteiten’ met 1.000 Bitcoin of meer blijven inkopen.

Ook uit onderzoek van Kraken bleek dat ook de ‘kleinere beleggers’, adressen met 100 tot 1.000 BTC erop, hun spaarpot vullen. Zie de onderstaande grafiek.

‘Bitcoin whale met 68.000 BTC op balans houdt deze al 5 jaar vast'

En toen de markt dipte naar $3.850 medio maart, was dat grotendeels te verklaren uit paniek onder retail beleggers. De bitcoin adressen die al langer hun BTC houden, bleven onaangeroerd, zo meldde Chainalysis.

Kortom, er is lange termijn vertrouwen in de toekomst van Bitcoin onder een significante groep aan Bitcoin bezitters.

8 miljoen bitcoin

Deze week ook in het nieuws: Bitcoin adressen die al ‘twee jaar niet actief zijn geweest’. Van de ruim 18,34 miljoen BTC is al 42,83% twee jaar niet verstuurd.

Volgens sommigen ligt het percentage zelfs hoger, want zodra je de bitcoin naar een ander adres van jezelf stuurt, geldt het binnen het onderzoek van Glassnode als ‘verstuurd’.

Dat komt neer op bijna 8 miljoen BTC. En dit aantal is het afgelopen jaar met maar liefst 10% gestegen.

Bitcoin S2F Cross Asset Model

In aanloop naar de bitcoin halving heeft de Nederlandse ‘quant’ Plan B een nieuw model geïntroduceerd.

Binnen zijn nieuwe model vloeit er de komende jaren veel meer geld naar de asset bitcoin, terwijl de nieuwe voorraad afneemt.

Dat leidt uiteindelijk in de periode 2020 tot 2024 tot een marketcap van 5.500 miljard dollar. Ter vergelijking: de huidige marktwaarde van bitcoin ligt op 141 miljard dollar.

Plan B komt in de periode tot de volgende halving in 2024 tot een prijs van 288.000 dollar per BTC. Uitgaande van 19 miljoen gedolven BTC. Dat zijn er momenteel 18,34 miljoen stuks.

In deze rekensom is dus géén rekening gehouden met Bitcoin die sinds 2009 niet meer toegankelijk cq. verloren zijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.