Nieuw-Zeeland Cryptopia rechtszaak cryptovaluta

Rechtszaak Cryptopia: $100 miljoen crypto behoort toe aan klanten

Klanten van Cryptopia hebben recht op hun bitcoin en andere cryptovaluta die op deze gestopte exchange staat. Dat heeft een rechter van Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland vandaag bepaald in een uitspraak.

Cryptopia

Cryptopia is een van de vele voortslepende dossiers in de cryptowereld. In januari 2019 is de beurs gehackt, waarbij 16 miljoen dollar aan voornamelijk kleinere cryptovaluta is gestolen.

Na een poging om de handel voort te zetten, is besloten een liquidatieproces op te starten voordat de BV ontbonden wordt. Dat betekent dat een bewindvoerder, Grant Thorton, de activa verkoopt en de schuld vereffend.

Nu heeft rechter Justice (!) Gendall in een 74 pagina’s lang tellend epistel besloten dat cryptovaluta zijn te classificeren als “bezit” (property) en niet als schuld. Formeel vallend onder “Schedule 2” van de Companies Act uit 1993.

‘De cryptovaluta op de balansen van deze exchanges is iemands persoonlijk eigendom en vertegenwoordigen waarde. Om crypto alleen te kenmerken als digitale informatie is simplistisch en onjuist’.

In een tweet laat Cryptopia weten dat cryptovaluta eigendom zijn van de klanten en géén assets zijn van het bedrijf.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Rechtszaak

Met andere woorden: de cryptovaluta behoren de klanten van de beurs toe en niet de schuldeisers van de beurs. De uitspraak van Hof schept tevens een precedent voor toekomstige uitspraken.

Het is namelijk de eerste keer dat een gerechtshof in Nieuw-Zeeland cryptovaluta ziet als “bezit” of “vermogen”.

Op papier behoren de $101 miljoen aan cryptovaluta toe aan de klanten. Het is nog wel onduidelijk wanneer en hoe de distributie gaat plaatsvinden.

In de uitspraak staat ook te lezen dat de schuldeisers nu mikken op een ander potje: ze legden namelijk ook beslag op “overige fondsen” ter waarde van $3.2 miljoen. Bovendien heeft de belastingdienst in het land een vordering van $2,9 miljoen wegens belastingschulden.

De altcoinbeurs had maar liefst 800.000 gebruikers, die nog een positief saldo op hun account hadden. De exchange heeft 37 schuldeisers en 90 aandeelhouders.

De komende maanden moet duidelijk worden hoe de distributie moet gaan plaatsvinden.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!