bitcoin whale btc transactie

‘Bitcoin’ bank Genesis verstrekte al $2 miljard aan leningen in 2020

Genesis Capital geldt als één van de grootste geldschieters op de bitcoin (BTC) markt. In het eerste kwartaal van 2020 heeft de firma uit Singapore ruim $2 miljard aan leningen verstrekt. Het merendeel in BTC of dollars.

Bitcoin en dollar (uit) lenen

Het leenmodel is een bekend fenomeen in de financiële wereld. Net zoals een bank zijn er partijen in de bitcoin wereld die cryptovaluta of dollars uitlenen tegen een bepaald rentetarief. Als onderpand vraagt men daarvoor óf BTC óf fiat valuta, vaak dollars.

Enkele namen in deze wereld zijn Genesis Capital, Babel, BitGo en recentelijk is ook Blockchain.com dit marktsegment betreden. Voor particuliere beleggers zijn er namen zoals BlockFi, Crypto.com en Celsius. Daar kun je je cryptovaluta laten stallen en daarop rente verdienen.

Genesis Capital

Maar in het geval van Genesis mikken zij op professionele partijen. Denk aan handelshuizen die geld verdienen met prijsschillen op (sub) markten. Of een mining bedrijf die juist cash nodig heeft om nieuwe miners te kopen. Daarmee blijven ze concurrerend in de continue wapenwedloop tussen miners in de almaar stijgende hashrate van het bitcoin netwerk.

Kortom, naar het leenmodel bestaat een stijgende vraag getuige de kwartaalcijfers van in dit geval Genesis Capital. Daarover bericht The Block, die de kwartaalrapportage in handen kreeg.

In de onderstaande grafiek is deze stijgende vraag zichtbaar. Bovendien was er sprake van een mijlpaal: het aantal openstaande leningen waren gezamenlijk meer dan één miljard dollar waard. Vlak voor de berucht bitcoin prijsdip in de nacht van donderdag 12 maart op vrijdag 13 maart.

De stijgende lijn is te verklaren: miners hadden cash nodig om apparatuur te kopen vanwege de stijgende hashrate. Handelaren wilden hun arbitragevoordeel op óf de futuremarkt óf de spotmarkt uitbuiten.

Bron: Genesis Global Capital

In het overzicht is te zien dat Bitcoin verreweg de meest populaire asset is om uit te lenen. Maar het aandeel ‘cash’ (dollar of andere fiat valuta) is met een aandeel van 36,6% ook fors te noemen.

Bron: Genesis Global Capital

 ‘Handelen tegen 0,4% per trade? Word klant bij Coinmerce’

Vraag naar leningen

Kortom, ondanks de prijsdip in maart, bleef de vraag naar leningen toch aanhouden.

Zo was er begin maart een toenemende vraag naar dollars vanuit handelshuizen. Zij wilden namelijk de premie van een bitcoin future contract uitspelen. Hoe werkt dat? Je verkoopt een future tegen een premie: een hogere prijs dan de spotprijs. Dat prijsverschil levert winst op.

Zodra de premie op futures verdampt, willen handelaren hun posities zo snel mogelijk sluiten op de futuremarkten. De vrijgekomen cash gaat retour naar de geldschieter (Genesis bijvoorbeeld). In ruil voor die dollars, leent men Bitcoin ervoor terug.

Want op het moment dat de spotprijs van ‘fysieke’, echte Bitcoin (dus niet de ‘papieren’ Bitcoin op de futurebeurs) een premie heeft, dan is het aantrekkelijker om meer Bitcoin te hebben. Want deze BTC verkoopt men tegen een premie op de spotmarkt om dan met die opbrengst weer ‘goedkopere’ future te kopen.

Blijkbaar weegt de winst op tegen de rente die men moet aftikken bij Genesis Capital. Vooral als men veel volume weet te draaien.

Kortom: in dit laatste marktvoorbeeld neemt de vraag naar Bitcoin weer toe, want daar geldt op dat moment de premium voor.

Kredietknop

Micheal Moro ligt aan The Block dit mechanisme verder toe:

‘Zodra handelaren hun positie omwisselen van long naar short, dan neemt de vraag naar cash geld juist af en de vraag naar Bitcoin toe. We moesten voor genoeg Bitcoin zorgen om deze vraag aan te kunnen’. 

Grotere mining pools beschikken over grotere hoeveelheden BTC doordat ze elke dag blocks delven op het netwerk. Zij lenen die BTC uit in ruil voor cash.

Een marktschok zoals die op 12 maart heeft niet ertoe geleid dat partijen hun leningen niet meer konden aflossen. Wel heeft Genesis op die bewuste dag de kredietknop dichtgedraaid. Vanwege de koersschommelingen was het namelijk lastig een rentetarief te hangen aan het uitlenen van Bitcoin.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!