bitcoin futures btc fonds

‘Traditioneel geld heeft groeiende interesse in bitcoin en crypto’

Traditionele handelaren tonen groeiende interesse in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta. 97% van de ondervraagde handelshuizen investeert ‘binnen twee jaar’ in bitcoin. Vooral beleggingsproducten (derivaten) zoals futures en opties trekken de aandacht. Dat meldt Cointelegraph zondagmiddag.

Bitcoin (BTC) en traditioneel geld

De conclusie staat in het onderzoek ‘The Adoption of Digital Asset Trading’ van marktonderzoeker Acuiti Management (PDF). Opdrachtgevers zijn crypto exchange Bitstamp en CME, de grootste volledig gereguleerde beurs ter wereld.

Je hebt in de crypto industrie een onderscheid tussen diverse spelers.

  • Je hebt de pure cryptospelers, fondsen die 100% in cryptovaluta handelen en beleggen.
  • Ten tweede zijn er traditionele handelshuizen wiens strategie zich primair focust op aandelen en commodities.
  • Verder zijn er nog dienstverleners die opereren tussen de verkoop – en aankoopzijde zoals banken en broker (dealers).

Daar blijkt dat er wereldwijd circa 100 handelshuizen zijn die crypto handelen voor institutionele investeerders zoals hedgefondsen, family offices en high-net-worth individual (HNWI).

Ze hebben 86 senior managers bij handelsfirma’s gevraagd naar hun interesse in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta. Ook gezien de plotse daling van deze assets op donderdag en vrijdag 12 en 13 maart.

Aan de zogenaamde verkoopzijde (market makers, investment bankiers) ligt de interesse relatief hoger dan bij traditionele handelshuizen (26% versus 17%).

Dat verklaart dat de populariteit van een Bakkt of CME nog mager te noemen is, als we de handelsvolumes in ogenschouw nemen.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Bitcoin derivaten

De pure cryptohandelaren merken dat er een groeiende interesse is om met bitcoin te speculeren via derivaten. Onder de traditionele handelsfirma’s heeft 57% ooit in bitcoin gehandeld, terwijl 29% in ether gehandeld heeft.

Voor handelaren zijn drie zaken belangrijk bij een asset: liquiditeit, volatiliteit en arbitragekansen. Dat laatste is het kunnen speculeren c.q. profiteren van prijsverschillen.

Drempels

Een van de grootste obstakels om meer (en meer kapitaal) te handelen in cryptovaluta, ligt op het gebied van veiligheid. Er heerst nog veel angst over de veiligheid van de beurzen. Ook zijn sommigen bang voor reputatieschade: het is in bepaalde kringen nog steeds not done in crypto te zitten.

De onderzoekers concluderen dat de adoptiecurve minder steil is dan wordt aangenomen. Maar op de lange termijn is het perspectief iets rooskleuriger. Zo overweegt 97% van alle traditionele handelshuizen wil binnen nu en twee jaar in cryptovaluta investeren.

Bitcoin ETF?

Het is natuurlijk een verhaal wat al een paar jaar rondzingt in de industrie: het traditionele geld komt eraan. Een groot deel van de traditionele investeerders heeft nog last van koudwatervrees. Onder meer de komst van handelsplatform Bakkt vorig jaar september heeft de drempel lager gemaakt.

Niettemin is er nog steeds géén bitcoin exchange traded fund (ETF). Dat zou volgens sommigen, zoals Marc van der Chijs, de drempel voor traditioneel geld drastisch verlagen.

Maar onder meer de ondoorzichtigheid van de prijsvorming en het nepvolume op cryptobeurzen ziet de Amerikaanse toezichthouder SEC daar voorlopig vanaf.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!