bitcoin witwassen amld5 wwft cryptobedrijven

Bitcoin bedrijf Bitkassa stopt vanwege te strenge ‘cryptowet’

Bitcoin bedrijf Bitkassa heeft vandaag bekend gemaakt per 17 mei te stoppen met haar activiteiten. In een verklaring op haar website geeft het bedrijf een aantal redenen op.

Bitkassa stopt vanwege ‘Cryptowet’

BitKassa faciliteert Bitcoin betalingen voor ondernemers in de stad Arnhem. Met het initiatief Arnhem Bitcoinstad uit 2014 hebben Patrick van der Meijde, Annet de Boer en Rogier Eijkelhof het gebruik van Bitcoin in hun stad enorm gestimuleerd.

De stad aan de Rijn geldt als één van de meest bitcoin vriendelijke steden ter wereld. Circa 100 ondernemers in de stad bieden gebruikers bijvoorbeeld korting als men met BTC afrekent. BitKassa was de spil in dit ecosysteem. Daarmee stond Arnhem in de wereldtop als het op bitcoin betalingen aankwam, afgemeten per hoofd van de bevolking.

In een verklaring laat BitKassa expliciet weten dat de nieuwe wet ervoor zorgt dat de Nederlandse cryptosector ‘kapot wordt gereguleerd’.

De hoofdreden is dat we ons niet langer willen committeren aan de grillen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën dat DNB op haar wenken bedient in het kapotreguleren van Nederlandse Bitcoinbedrijven.

Toezichtskosten

Doorn in het oog zijn de hoge kosten die toezichthouder gaat rekenen. In 2020 is er sprake van €5.000 aan eenmalige registratiekosten en circa €20.000 aan toezichtskosten voor de rest van 2020.

Daarbij is de DNB wél uitgegaan van 75 registranten. Mocht dat aantal lager uitvallen, dan kán er een naheffing volgen om het begrotingsgat bij de DNB te dichten. Ook is onzeker wat de toezichtskosten in 2021 gaan zijn.

In de verklaring schemert ook door dat principiële bezwaren hebben meegewogen in het besluit. Zo staat er te lezen:

Wij willen laten zien dat er een alternatief bestaat, een onafhankelijk geldsysteem waarbij de gebruikers zelf de baas zijn en niet zijn overgeleverd aan het gevaarlijke monetaire spel dat centrale banken momenteel spelen.

Het is voor ons daarom extra cru dat uitgerekend de DNB als toezichthouder werd aangewezen. Naast de grote financiële kostenpost dwingt DNB ook verregaande regelgeving af. Deze regeldruk is ons inziens buitenproportioneel voor een bedrijf als BitKassa en de aard en omvang van onze diensten.

Eerder zijn bedrijven zoals Get Bittr, Bitzeb en Simple Coin gestopt vanwege de aangenomen Cryptowet, die per 18 mei ingaat.

Hup Bitcoin

Robin Heester deed met Patrick zijn eerste Hup Bitcoin aflevering. Luister hieronder naar het gesprek uit november 2019.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!